Historia: ‘toro de Osborne’ versus ‘ruc català’

Het verschil tussen de Spaanse stier en de Catalaanse ezel

De komende tijd zullen er op Spanje.blog.nl geschiedenisartikelen verschijnen. Dat kan over van alles gaan, historische feitjes over het land zelf, beroemde Spanjaarden, Spaanse merken of bijzondere plekken. Wilde je altijd al eens weten hoe het nu zit met het een of het ander? Reageer dan op de ‘historische posts’ en wie weet komt jouw onderwerp binnenkort aan bod. Vandaag zal het gaan over de historie van de Spaanse stier en de Catalaanse ezel.

toro osborne

Er zijn nog 90 silhouetten van de Osborne-stier in heel Spanje te vinden. In elke regio zijn er wel een paar te vinden, behalve in Catalonië. De stier is bedoeld als reclame voor de Veterano-brandy uit Jerez. De brouwerij Osborne-groep begon in 1956 al met het ontwerpen van deze borden en in 1962 waren de 14 meter hoge borden langs de Spaanse wegen te vinden. Veel borden werden in 1988 verwijderd omdat de Spaanse verkeerswet reclame-uitingen, die zichtbaar waren vanaf de rijkswegen, niet toestond. In de loop van de tijd is de stier een symbool geworden voor Spanje. Op dit moment zul je ze overal vinden, op stickers achter op auto’s, op souvenirs, shirts, sleutelhangers, tegels, en ga zo maar door.

ruc catalaIn Catalonië sterft ondertussen de Catalaanse ezel uit. Jaren geleden werden de ezels nog gebruikt als vervoermiddel en waren zo’n 50.000 ezels in de regio rondom Girona en in de Spaanse Pyreneeën te vinden, in 2007 waren dat er nog maar 300. Sala en Álex Ferreiro uit Banyoles ontwierpen een sticker met de Catalaanse ezel erop om aandacht te trekken voor het uitsterven van dit beest. Het nieuws kwam in de pers en de ezel werd in korte tijd enorm populair. Al gauw werd het een symbool van Catalonië en werd het doel van de sticker, namelijk het tegengaan van het uitsterven van de ezel, verwaarloosd. Vertegenwoordigers van de Catalaanse beweging hebben het symbool aangenomen als tegenhanger van de toro de Osborne. Drankenfabrikant Refresk Cat gebruiken de ezel ook als symbool in hun frisdrankreclame. Langzamerhand vind je de ezel overal terug. Net als de stier van Osborne zul je ook dit dier op stickers, deuren, shirts, sleutelhangers en andere souvenirs vinden.

Tekst: Sophie Schiphorst 

Lees ook:Spaanse stier nu ook in Afrika
Lees ook:De verklede Osborne-stier
Lees ook:Met de ezeltaxi door Mijas
Lees ook:Osborne blijft bij de stier
Lees ook:5 jaar ezelopvang (filmpje)

Eén reactie op “Historia: ‘toro de Osborne’ versus ‘ruc català’

  1. Debby

    Interessant! Moet zeggen dat ik er nooit op heb gelet, maar de toro in Catalonië inderdaad nog nooit gezien. Het ezeltje echter ook niet langs de weg! Wel overal op auto’s :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.