Censuur censuur!

Morgen staat internetgigant Google tegenover de Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) in de rechtbank. De AEPD wil dat Google zo’n 75 artikelen weglaat uit zijn zoekresultaten. Het gaat de organisatie om de wet bescherming persoonsgegevens. Google noemt het censuur en weigert dit te doen.

In vier van de vijf gevallen die morgen voor de rechter verschijnen gaat het om data uit het Boletín Oficial del Estado, waarin namen verschenen die in online edities nog terug te vinden zijn. Zo kreeg een cipier in de jaren negentig een sanctie voor wangedrag en dit werd, zoals het hoort in Spanje, vermeld in het Boletín. De cipier is nu nog met naam te vinden op internet via het chache geheugen.

En dat kan dus niet volgens het AEPD. Het Boletín dient om de mensen in Spanje te informeren over de rechtsgang en het is niet de bedoeling dat deze gegevens wereldwijd verspreid worden. Google spreekt van censuur en beroept zich op vrijheid van meningsuiting online. Als de rechter het AEPD in zijn gelijk stelt, kan Google vanuit heel Europa aanvragen krijgen om gegevens niet meer naar boven te laten komen.

Lees ook:Google kiest Valencia voor ‘Google Transit’
Lees ook:Goedkoopste tankstations Spanje via Google Earth
Lees ook:Barcelona populairste stad voor stedentrip
Lees ook:Wandel door de straten van Spanje via googles streetview
Lees ook:Spanje’s fotoboek met Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.