Samenwerking terreurgroepen ETA en FARC in Venezuela

De vermoedelijke samenwerking tussen de Baskische terreurgroep ETA en de Colombiaanse guerrilla FARC wordt nader onderzocht. Volgens de krant El Mundo zijn de rechters ervan overtuigd dat zowel de ETA als het FARC wapens verzamelen in Venezuela en daarbij onderling samenwerken. Ook zou de lokale politie erbij betrokken zijn. Volgens de krant huurden beide terreurgroepen een expert in om bommen en explosieven te bewerkstelligen.

Brein achter de samenwerking is vermoedelijk ex-ETA activist Arturo Cubillas. Venezuela heeft onafhankelijke politieagenten naar Columbia gestuurd om daar ex-guerrilla strijders te ondervragen. De overheid van de Venezolaanse president Hugo Chávez gaat onderzoeken of Cubillas ETA activisten getraind heeft in Venezuela.

De Spaanse overheid verzoekt Chávez ETA lid Cubillas te ontslaan van zijn werkzaamheden als Veiligheidsleider binnen het Venezolaanse Ministerie van Landbouw. Spanje is van mening dat de Venezolaanse overheid van Hugo Chávez niet betrokken is bij deelname van ETA leden aan de Columbiaanse guerrillatrainingskampen van het FARC in Venezuela. Toch staat zij erop dat alle twijfel daarover dient te worden uitgesloten.

Plaatselijke ex-FARC leden bevestigde namelijk dat Cubillas als ETA ambassadeur werkte in Venezuela en zijn contacten met de Venezolaanse politie gebruikte om zijn gasten in vrijheid door Venezuela te laten reizen.

Vicepresident Maria Theresa Fernández de la Vega verklaarde woensdag dat de Spaanse overheid ´onmiddellijke, specifieke en concrete acties verwacht´ van de Venezolaanse overheid. Spanje loopt het risico dat Venezuela- zoals Frankrijk- een veilige uitvalsbasis wordt voor Baskische ETA leden. Dit wil het land ten alle tijden voorkomen. De Venezolaanse overheid heeft ingestemd de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Lees ook:Mogelijke banden ETA-FARC
Lees ook:Spanje te gevaarlijk voor Venezolaanse jeugd
Lees ook:Relatie tussen Spanje en Venezuela gelijmd?
Lees ook:Onderhandelen socialisten met ETA?
Lees ook:Spaanse zanger Alejandro Sanz: Chavez Sucks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.