Twee persfotografen opgepakt in Madrid

In twee dagen tijd werden afgelopen week twee fotografen opgepakt in Madrid, terwijl zij bezig waren met hun werk.

De eerste fotograaf, Edu León, is werkzaam als freelance journalist. Hij was bezig met een fotoreportage waarbij hij met de camera wilde vastleggen hoe agenten immigranten arresteerden in verschillende metrostations in de Spaanse hoofdstad. Eerst legde hij enkele agenten in burger vast in metrostation Sol, die op dat moment aan een stel immigranten om hun papieren vroegen. Volgens de fotojournalist werden daarbij acht immigranten gearresteerd. Léon wilde met zijn fotoreportage aantonen dat er in Spanje klopjachten plaatsvinden waarbij agenten achter immigranten zonder verblijfsvergunning aan gaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dit.

León rondde zijn werk af, verzond de foto’s en nam de metro. In het metrostation Lavapiés werd de fotojournalist geconfronteerd met een Afrikaan die in de boeien was geslagen en door enkele agenten werd vastgehouden. Hij haalde zijn camera tevoorschijn en begon foto’s te maken. Direct begaven de agenten zich in zijn richting en werd hem om zijn identificatie gevraagd. Vervolgens eisten de agenten het materiaal op, maar León weigerde dit af te geven. ‘Toen verplichtten ze me om met ze mee te gaan naar de politiebureau op Plaza del Sol. Daar werd ik een uur lang vastgehouden en hebben ze me mijn materiaal afgenomen. Toen lieten ze me gaan’, vertelt de fotograaf.

Bronnen bij de landelijke politie vertellen een heel ander verhaal. ‘Hij kon zich niet op de juiste wijze identificeren’, aldus een agent, die overigens wel toegeeft dat hij zijn paspoort liet zien. ‘En wij hebben hem niet gedwongen om mee te gaan, maar hij ging vrijwillig mee’, voegt dezelfde agent toe. Volgens de politie was de Afrikaan in het metrostation opgepakt omdat hij van plan zou zijn geweest om passagiers te beroven. Het fotomateriaal zou León hebben moeten afstaan om de privacy van de arrestant te beschermen. ‘De kaart met materiaal die León heeft afgegeven, wordt nu overgedragen aan de rechtbank’.

León ontkent in alle toonaarden dat hij vrijwillig is meegegaan naar het bureau. Ook zegt hij dat hij de immigrant die door de politie werd vastgehouden, dikwijls tegenkomt op straat. Volgens hem gaat het om een arbeider die al zeker acht jaar in Spanje woont.

Een dag eerder was er ook al een fotojournalist opgepakt, Jésus G. Feria, werkzaam voor de krant La Razón. Hij was bezig met een fotoreportage in het stadion Santiago Bernabéu waar fans van de Spaanse voetbalselectie waren samengekomen om de webstrijd tegen Honduras op groot scherm te zien. Hij zag hoe de politie enkele jongeren lastigviel en hen vroeg om identificatie. Hij nam foto’s van het tafereel, maar werd door de agenten gezien en om zijn papieren gevraagd.

Feria identificeerde zich en vroeg de agent om het nummer van zijn badge. ‘Hij gaf me een duw en begon te lachen’, aldus de fotograaf. Feria nam nog een foto en opnieuw kreeg hij een duw tegen zijn armen. Toen de fotograaf doorging met fotograferen pakte de agent zijn pen en duwde deze tegen de borst van de fotojournalist. ‘Mijn fotokaart werd me niet afgenomen, maar ik werd in de boeien geslagen, naar het politiebureau gebracht en ze hebben aangifte gedaan van het niet gehoorzamen van de autoriteiten’, vertelt Feria. Op 7 juli moet hij voor de rechtbank verschijnen.

Uit protest tegen het politieoptreden tegen deze twee fotografen besloten de persfotografen die afgelopen week aanwezig waren terwijl de Spaanse regering overleg voerde met de Senaat, hun camera’s demonstratief neer te leggen op het moment dat premier Zapatero de Senaat verliet.

Lees ook:Illegale immigranten in strijd met Spaanse politie op haven Ceuta
Lees ook:Drie Nederlanders opgepakt in Benidorm
Lees ook:Guardia Civil demonstreert komende maand tegen regering
Lees ook:1.300 kilo cocaïne ondeschept in haven Valencia
Lees ook:Homofobie op Feria de Abril

Eén reactie op “Twee persfotografen opgepakt in Madrid

  1. Yvon Vijn

    Sinds ik weet wat nogal wat Spanjaarden met hun (wind)honden uitvoeren, terwijl de politie niet op of om kijkt, verbaast dit me helaas helemaal niet. Ongewenste wezens worden met regelmaat respectloos benaderd/behandeld (en ik ben bang dat dit niet alleen in Spanje het geval is: laten we niet hypocriet zijn).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.