ARCO: Kunst in Madrid

ARCOOp dit moment vindt in Madrid de moderne kunstbeurs ARCO plaats. De Nederlandse ambassade vertaalde een bericht over de polemiek rond de beurs vanuit dagblad El Mundo. 

‘Minder geld, minder stands en een dag korter’ – zo vat Spaans dagblad El Mundo de start samen van de jaarlijkse internationale kunstbeurs ARCO in Madrid. De afgelopen maanden werd het nieuws rond ARCO gedomineerd door hoogoplopende ruzies tussen galeriehouders en eigenaars van de lokatie van de beurs. Reden: volgens de galeriehouders mengden de laatsten zich teveel in de selectie van wie wel en wie niet op de beurs zou mogen staan.

De 29ste editie van ARCO brengt werk van drieduizend artiesten, verdeeld over tweehonderdzeventwintig galerieën. Dat zijn er dertig minder dan vijf jaar geleden. Schilderijen, foto’s en video’s zetten de toon. In tijden van crisis durven weinigen het aan om installaties naar ARCO te brengen. Maar niet iedereen is somber. Zo is galeriehouder Soledad Lorenzo ervan overtuigd dat ARCO in goede én slechte tijden vooraanstaande collectioneurs weet aan te trekken. Ze roemt de sfeer van de beurs.

Los Angeles is dit jaar de uitgenodigde stad op ARCO. Een teleurstelling. Je zou meer verwachten van een stad die zo ‘cool’ en multicultureel is, aldus de krant.

ARCO zou ARCO niet zijn zonder polemiek: waren het de galeriehouders in de aanloop naar de beurs, nu richt de controverse zich op het werk ‘Stairway to Heaven’ van Eugenio Merino. Vorig jaar baarde deze Spaanse kunstenaar opzien met een portret van Brits sterartiest Damien Hirst die zichzelf door het hoofd schiet. Dit jaar maakte Merino een toren van drie wassen beelden: een biddende moslim, met z’n gelaat naar de grond, op zijn rug een priester, knielend en met de handen gevouwen, op wiens nek weer een rabbi met het heilige boek in de hand staat. De Israelische ambassade in Madrid spreekt er schande van. Vrijheid van meningsuiting zou volgens deze ambassade worden misbruikt om vooroordelen en stereotype beelden uit te venten. Eugenio Merino zegt op zijn beurt niemand te hebben willen kwetsen. Of de rel hem goed heeft gedaan of niet, feit is dat zijn werk inmiddels voor 45.000 euro aan een Belgische privéverzamelaar is verkocht.

Lees ook:ARCO 2011: Moderne kunst in Madrid
Lees ook:Nederland gastland Arco Madrid 2012
Lees ook:Vakantiebeurs in Valencia
Lees ook:Op kunstbezoek in Madrid: ARCOGALLERYWalk
Lees ook:NL’se ambassade Madrid regelde busvervoer naar Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.