Op naar de volgende verkiezingen?

ZapateroZal premier José Luis Rodríguez Zapatero zich tijdens de parlementsverkiezingen in 2012 opnieuw kandidaat stellen? Nu de helft van zijn termijn er bijna opzit, wordt er druk gespeculeerd over deze vraag. Gedacht wordt van wel.

‘Ik denk er nog geen minuut over na. Het is geen belangrijk onderwerp en het zal ook geen onderwerp van debat worden’, aldus de Spaanse premier Zapatero op 30 december, toen hem werd gevraagd of hij meer duidelijkheid wilde geven over zijn eventuele kandidaatstelling tijdens de verkiezingen in 2012.

En hij zal die vraag niet beantwoorden tot hij zelf het antwoord heeft besloten, zo stellen socialistische collega’s. Zij vinden het de taak van de premier zelf om te beslissen wat hij doet en weten dat hij er niet van houdt om de kwestie te introduceren als onderwerp voor politiek debat, omdat dat de aandacht afleidt van de enige kwestie die hem zorgen baart en waar hij constant mee bezig is: de politiek ter bestrijding van de economische crisis.

Hoewel er een jaar geleden ook binnen socialistische kringen twijfel bestond over of Zapatero zich inderdaad kandidaat zou moeten stellen, lijkt het erop dat die twijfels zijn verdwenen. Volgens dagblad El País wordt Zapatero gezien als logische kandidaat voor 2012. In deze moeilijke omstandigheden zal Zapatero zijn partij niet in de steek laten, is het oordeel van zijn collega’s. ‘Hij is een rasecht politiek dier, maar tegelijkertijd hunkert hij niet naar macht, in een meer voordelige situatie zou hij misschien een stap terug doen, maar nu niet’, wordt gedacht.

Lees ook:Andalusië de volgende Spaanse regio in verbod op stierenvechten?
Lees ook:Familiewaarden ontlokken politiek conflict in Spanje
Lees ook:Oppositieleider vindt debat niet interessant genoeg
Lees ook:Met de premier naar de film
Lees ook:Minister-president, ik geef je zo mijn cv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.