Bijna vier miljoen werklozen

Hoewel de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero een jaar geleden beweerde dat het aantal werklozen in Spanje niet tot de vier miljoen zou stijgen, scheelt het niet veel. Het jaar werd afgesloten met 3.923.603 werklozen.

Dat betekent dat in totaal 794.640 personen hun banen kwijtraakten gedurende 2009 en dat de werkloosheid met 25 procent steeg. Op 1 januari 2009 bedroeg het aantal werklozen 3.128.963. Toch concludeert de Spaanse regering uit die cijfers dat het ergste voorbij is, want in 2008 was het aantal personen dat hun banen kwijtraakte hoger dan in 2009: er kwamen in 2008 bijna een miljoen werklozen bij.

Het jaar 2009 werd afgesloten met een nieuw historisch record. In december kwamen er ruim 56.000 werklozen bij. Nooit eerder kreeg Spanje te maken met een werkloosheid van bijna vier miljoen werklozen. Het aantal werkloze mannen is iets hoger dan het aantal vrouwen. De werkloosheidscijfers namen toe in alle Spaanse regio’s met uitzondering van de Canarische Eilanden. De regio Valencia is het gebied waar de werkloosheid procentueel het meest is gestegen.

Sinds premier Zapatero aan de macht is, is het aantal werklozen gestegen met ruim 1,7 miljoen. Hoewel de hoge werkloosheid vooral het gevolg is van de internationale economische crisis, heeft het zijn positie toch aan het wankelen gebracht. Bovendien kost de werkloosheid de Spaanse regering geld. Het komende jaar zal minstens 32,6 miljard euro moeten worden uitgegeven aan uitkeringen en dat zal één van de belangrijkste oorzaken van het begrotingstekort zijn volgens experts, dat zal uitkomen op 10 procent.

De Spaanse staatsschuld is in 2009 vervijfvoudigd. Bedroeg deze aan het begin van het jaar nog bijna 14 miljard euro, in november 2009 was deze opgelopen tot meer dan 71 miljard euro. Dat is het gevolg van de crisismaatregelen die door de regering genomen werden om de werkloosheid te bestrijden en de economie te stimuleren.

Lees ook:Werkloosheid december gedaald
Lees ook:Werkloosheid van bijna 19 procent
Lees ook:Spanje verruimt de WW
Lees ook:Werkloosheid op hoogste niveau sinds tien jaar
Lees ook:Dalende werkloosheidscijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.