Klokslag twaalf uur: eerst even druivenhappen

Terwijl Nederlanders iedereen uitgebreid staan te zoenen en de eerste vuurpijlen bewonderen, staan Spanjaarden vanavond om klokslag twaalf uur met hun mond vol druiven. Voor elke klokslag gaat er eentje naar binnen. Las uvas de la suerte is een diepgewortelde Spaanse traditie, die stamt uit de vorige eeuw. Het is geen religieus ritueel en ook geen culturele traditie, maar het druivenhappen heeft een economische verklaring: in het jaar 1909 werden er zoveel druiven geoogst, dat men maar besloot ze als geluksvruchten te beschouwen en er tijdens de twaalf klokslagen van de jaarwisseling twaalf te eten. Inmiddels geldt: een goede oogst of niet, de druiven staan symbool voor voorspoed gedurende het volgende jaar.

Lees ook:Twaalf druiven voor geluk
Lees ook:Twaalf druiven voor de jaarlijkse portie geluk
Lees ook:Twaalf druiven voor jaarlijks geluk in Spanje
Lees ook:Uit de Spaanse supermarkt
Lees ook:Druiven brengen geluk

Eén reactie op “Klokslag twaalf uur: eerst even druivenhappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.