Goed einde voor Spaans gijzelingsdrama

Afgelopen dinsdag kwam er een einde aan het gijzelingsdrama van de bemanning van de Spaanse vissersboot Alakrana. De 36 gijzelingen komen vrijdag aan in Spanje.

Premier José Luis Rodríguez Zapatero kondigde afgelopen dinsdag tijdens een persconferentie vanaf regeringspaleis Moncloa aan dat de piraten het schip die middag hadden verlaten, nadat de Spaanse regering hen losgeld had betaald. De regering maakte niet bekend om welk bedrag het gaat. Eerder was wel bekendgemaakt dat de piraten een bedrag van twee miljoen euro hadden afgewezen. Zij eisten in eerste instantie vier miljoen euro, maar verhoogden hun eis later tot zeven miljoen euro. In dagblad El País werd een bedrag genoemd van 2,7 miljoen euro.

‘Mijn belangrijkste verplichting is het leven van mijn landgenoten te redden’, was aldus de reactie van premier Zapatero op de beslissing van de regering om met de piraten te onderhandelen en vervolgens aan hun eisen tegemoet te komen. Hij gaf toe dat de regering heeft onderhandeld met de bezetter, maar ‘de regering heeft gedaan wat zij moest doen’, aldus de Spaanse premier.

De Alakrana, die zich toelegt op tonijnvangst en het Baskische Bermeo als thuisbasis heeft, werd op vrijdag 2 oktober gekaapt met 36 bemanningsleden aan boord. Zestien van hen hebben de Spaanse nationaliteit. Het schip werd in de gaten gehouden door het Spaanse marineschip Canarias, maar dat was niet in staat om de kaping te voorkomen. Direct na de kaping slaagden mariniers aan boord van de Canarias er wel in om twee van kapers gevangen te nemen op het moment dat zij aan boord van een kleinere boot het gekaapte schip verlieten. De beide verdachte kapers werden vervolgens overgebracht naar Spanje en ter beschikking gesteld van de Spaanse justitie.

De piraten eisten ook dat hun opgepakte handlangers zouden worden bevrijd, maar de Spaanse regering liet duidelijk weten dat die mogelijkheid er niet in zou zitten, omdat de gevangenen geen verantwoordelijkheid waren van de Spaanse regering, maar van Justitie. Het Nationaal Gerechtshof heeft bekendgemaakt dat de twee piraten binnen twee weken worden veroordeeld. Daarna kunnen zij weer worden overgedragen aan de Spaanse regering, die ze vermoedelijk zal uitleveren naar Somalië.

De familieleden van de vissers die aan boord waren van de Alakrana toonden zich afgelopen dinsdag uitgelaten, nadat het nieuws van de bevrijding bekend was gemaakt. Zij leefden 47 dagen van het gijzelingsdrama in onzekerheid en angst en dachten meer dan eens dat er geen einde aan de situatie zou komen. Silvia Alvés, die tijdens de gijzeling optrad als woordvoerder van de familieleden, kan haar man nog voor het weekend in de armen sluiten. Alvés bedankte de Spaanse media in deze zaak, zij is van mening dat de media door de druk op de regering een belangrijke rol hebben gespeeld bij een snelle afloop van het drama.

Lees ook:Piraten kapen Spaans schip
Lees ook:Spanje investeert 500 miljoen extra in strijd tegen hongerprobleem
Lees ook:Spanje hoopt snel eigenaar schat Odyssee te zijn
Lees ook:Piraten laten gekaapt schip gaan
Lees ook:Doden op cruiseship door storm voor de kust van Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.