Als een rollende steen

1
Het boek ‘Als een rollende steen’ van de Catalaanse schrijfster Maria Barbal is een aanrader voor wie meer te weten wil komen over de Spaanse burgeroorlog.
Het verhaal, vertelt vanuit de hoofdpersoon Conxa, begint nog voor het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog. Het decor is een klein plattelandsdorp in de Catalaanse Pyreneeën. Op haar dertiende wordt Conxa uit armoede naar haar ouders naar haar oom en tante gestuurd. Kost en inwoning verdiend ze met het harde werk van koeien melken, schapen hoeden, heggen knippen, brood bakken, poetsen en schrobben. Later ontmoet ze haar grote liefde Jaume, een ongecompliceerde, vrolijke jongeman en bovendien voorstander van de Republiek in Spanje. Ze krijgen drie kinderen en ondanks het harde plattelandsleven is het gezin gelukkig. Totdat de oorlog wordt uitgeroepen en Franco’s soldaten het dorp binnenvallen… Een indrukwekkend boek over een generatie plattelandsvrouwen die stilzwijgend het zware leven het hoofd bood, ook al werd dit tijdens de burgeroorlog ondraaglijk.
Uitgeverij Signatuur, prijs €16,95

Lees ook:Vliegen als een monarch
Lees ook:EXPO: Monique van Steen
Lees ook:Sarah Jessica Parker vindt Penélope Cruz lief als een poesje
Lees ook:Zelfs voor een held als Messi zit het voetbal soms tegen
Lees ook:Spaanse mevrouwen die een plastic tas op hun hoofd dragen als het regent

2 reacties op “Als een rollende steen

  1. Marco Queso

    Zondag is in zijn huis in Montevideo Mario Benedetti op 88-jarige leeftijd overleden. Mario Benedetti, een generatiegenoot van Juan Carlos Onetti, schreef ruim 80 poëziebundels, romans, novelles, essays en theaterstukken. Hij debuteerde in 1949 met de verhalenbundel Esta mañana. De filmversie van de roman La tregua (vertaald als Het uitstel) kreeg in 1974 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De Uruguayaanse hoofdstad Montevideo speelde in veel boeken een belangrijke rol. Hoewel zijn werk vertaald werd in meer dan twintig talen, bleef Benedetti in de Lage Landen relatief onbekend. Benedetti was een leider van de linkse beweging en steunde het marxistische verzet in zijn geboorteland. Tijdens de militaire dictatuur, van 1973 tot 1985, bracht hij jaren in ballingschap door in Argentinië, Peru, Cuba en Spanje. Benedetti ontving tijdens zijn leven tal van literaire prijzen. Hij werd beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van Latijns-Amerika. (Deze tekst staat op DE PAPIEREN MAN (c).)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco Queso

    Spaanse dichter José-Miguel Ullan (64) overleden
    In Madrid is de Spaanse dichter en kunstcriticus José-Miguel Ullan op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker, zo meldt El Pais, de krant waarvoor hij ook regelmatig bijdragen leverde. Ullan startte zijn loopbaan als journalist. Tien jaar voor het einde van de Francodictatuur (die het tijdvak 1939 tot 1975 bestreek) zocht hij exil in Parijs en schreef hij zijn eerste gedichten. Hij volgde er ook lessen bij Roland Barthes. Diverse boeken van Ullan werden geïllustreerd door kunstenaars als Joan Miró, Antoni Tàpies en Eduardo Chillida. Hij was ook curator van talloze kunsttentoonstellingen. Zijn verzameld werk verscheen onder de titel Ondulaciones. (DL)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.