Antieke wereldkaarten ontvreemd uit Nationale Bibliotheek

Uit de extra beveiligde Sala Cervantes van de Nationale Bibliotheek in Madrid zijn twee antieke wereldkaarten uit 1482 verdwenen. 


De twee kaarten maakten deel uit een editie uit 1482 van Ptolomeus' werk Kosmografie en werden bewaard in de Sala Cervantes, die alleen toegankelijk is voor leden die in het bezit zijn van een speciaal lidmaatschap voor onderzoekers. Van het werk Kosmografie zijn er zo'n 120 exemplaren die in de belangrijkste bibliotheken ter wereld bewaard worden. Momenteel worden de beide volumes van het werk onderzocht op eventuele aanwijzingen.

Toevallig was ik laatst in de Nationale Bibliotheek van Barcelona, op zoek naar archiefbeelden ter illustratie van een opdracht. Het ging om beelden van bijvoorbeeld Columbus en generaal Franco. Omdat de procedures mij niet bekend zijn begaf ik mij met handtas naar de Sala de Reservas (voor aanvragen). Het was er doodstil, slechts twee mannen hadden hun laptop ingeplugd in de ingebouwde electriciteitsdoos in de stijlvolle houten tafels. Hun sfeervolle leeslichtjes brandden. In ouderwetse kaartenbakken mocht ik even rondkijken. Het hulpje van de bilbiothecaris wees mij erop dat handtassen ten strengste verboden waren. Dat gold ook voor meegebrachte boeken en pennen. Een laptop en een leeg velletje, dat was zo'n beetje wat er mee mocht. Potloden lagen in voorbestemde vakjes op tafel. Het bekijken van de door mij opgevraagde beelden ging volgens protocol en alles werd zorgvuldig geregistreerd. Camera's volgden elke beweging en de balie in het midden van de zaal was geen moment onbemand. Al sinds de jaren negentig wordt er hardop gelachen om de strikte beveiligingsmaatregelen van de Nationale Bibliotheek. Nu blijkt dat die beveiligingsmaatregelen niet eens in alle gevallen toereikend zijn.  


Lees ook:Kaartendief geeft zichzelf aan
Lees ook:Directrice Reina Sofia stapt op
Lees ook:Literair festival Madrid
Lees ook:Wifi in de stadsbus
Lees ook:Lezing in Utrecht over Spaanse bouwkunst in de middeleeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.