Staatstelevisie bant stierenvechten

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de Spaanse staatsomroep TVE het komende seizoen stierenvechten niet uitzenden. 


In 1948 was de eerste televisie-uitzending van TVE een stierengevecht en traditioneel mag de Spaanse staatstelevisie rekenen op een groot aantal trouwe kijkers. De afgelopen jaren werden al minder gevechten uitgezonden, maar vanaf nu is TVE een stierenvechtvrije omroep. Volgens een woordvoerder van RTVE, de Spaanse publieke radio- en televisie-omroep, is de beslissing niet genomen uit morele overwegingen. Wel gaf de woordvoerder aan de dat RTVE rekening wil houden met kijkende kinderen.

Stierenvechten wordt ook in Spanje door steeds meer mensen aan de kaak gesteld. Liefhebbers noemen het ‘kunst’, tegenstanders vinden het een wrede middeleeuwse traditie. Eens stuurde ik een email rond binnen mijn (deels Catalaanse) vriendenkring. Ik was op zoek naar beeldmateriaal van allerlei facetten van de Spaanse cultuur. Als voorbeeld noemde ik ook stierenvechten. Dat had ik beter niet kunnen doen. Prompt vulde mijn inbox zich met reacties van aangedane Catalanen. Of ik wel wist dat lang niet iedereen blij was met deze traditie? Dat stierenvechten zeker niet representatief was voor Spanje. Ik kreeg zelfs een uitnodiging eens langs te komen bij het Comité Anti Stierenvechten. Nu ben ik zelf zeker geen liefhebber van dit volksvermaak, maar de gemoederen liepen wel erg hoog op. Het onderwerp stierenvechten kreeg dan ook een plekje op mijn taboelijst: sindsdien heb ik het nooit meer ‘per ongeluk’ aangekaart.


Lees ook:Spaans senaat stemt tegen stierenvechten
Lees ook:Geen stierenvechten meer op Spaanse televisie
Lees ook:Spaans Congres stemt in met beschermde status stierenvechten
Lees ook:Stierenvechten naar ministerie van Cultuur
Lees ook:Zou Catalonië stierenvechten gaan verbieden?

2 reacties op “Staatstelevisie bant stierenvechten

 1. Estefania Pampin Zuidmeer

  Als kind ben ik opgegroeid met de beelden van het stierenvechten die TVE uitzond. Voor mij betekende dit veel angst en leed. Ik ben hierom zeer blij dat RTVE met dit initiatief is gekomen. Het is fout om kinderen te confronteren met dergelijk geweld en ze te leren dat stierenvechten een mooie culturele uiting is. Gelukkig groeit in Spanje de bewustwording dat het wrede stierenvechten niet meer hoort in deze eeuw.
  Estefanía Pampín Zuidmeer, Bestuurslid CAS International(Comité Anti Stierenvechen)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Saskia Oskam CAS

  CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is blij met deze beslissing, want niet alleen zendt RTVE sinds 2007 geen stierengevechten meer uit, maar zij plakken er nu ook het label ‘geweld’ aan. Dit lijkt een beperkt succes, maar dit is het niet. Waar het stierenvechten vroeger klakkeloos als cultuur werd gezien, is het benoemen van het stierenvechten als gewelddadig voor kinderen een omslag die in Spanje en de andere stierenvechtlanden steeds meer te zien is. In Ecuador besloot men onlangs dat kinderen jonger dan 12 jaar de arena’s niet meer in mogen, omdat het aanschouwen van stierengevechten schadelijk is voor de kinderziel. In Nicaragua worden wrede feesten met stieren en andere dieren binnenkort afgeschaft, en ga zo maar door. Er is een beweging gaande die veel meer betekent dan alleen deze beslissing van RTVE. De stierenvechtindustrie is geschokt, omdat hun wrede bolwerk steeds meer afbrokkelt. CAS International voerde samen met Spaanse zusterorganisaties campagne om dit succes bij RTVE te behalen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.