Archief: januari 2012

Vliegmaatschappij Spanair failliet

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair is failliet. Sinds afgelopen weekend staan de toestellen van de maatschappij aan de grond. Het 26 jaar oude Spanair leed zware verliezen en de schulden zijn hoog opgelopen. De maatschappij werd in de media nog vaak genoemd in verband met het ongeluk in 2008, waarbij 154 passagiers om het leven kwamen en dat heeft de reputatie van het bedrijf geen goed gedaan. De Catalaanse overheid steunde de maatschappij enkele jaren, maar moest stoppen vanwege het slechte economische klimaat en Europese concurrentieregels. Andere vliegmaatschappijen klaagden met regelmaat over het feit dat Spanair zo veel geld ontving van de Catalaanse overheid. Het bedrijf sprak nog met Qatar Airways over een overname, maar die oplossing is deze week afgeketst.  Reizigers met een Spanair ticket wordt geadviseerd een van de volgende telefoonnummers te bellen: 902 13 14 15 of 900 13 14 15 (alleen bereikbaar binnen Spanje). Ook is er een telefoonnummer beschikbaar voor de Engelse taal: 0034 971 916 047.

Emigrant in Spanje: Ben Kronenburg

Ben Kronenburg reisde in 2003-2004 de wereld rond en besloot daarna Nederland definitief achter te laten. Hij ging op zoek naar een mooie finca in Andalusië om deze om te toveren tot B&B. Het is keihard werken, maar hij zou zijn nieuwe leven niet meer willen missen. “Voor geen goud meer terug naar Nederland! Het heeft heel wat voeten in aarde gehad maar als je kiest voor een leven waarbij je werkt om te leven en niet leeft om te werken is het iedereen aan te bevelen.” Lees het hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Antonio Banderas als Fidel Castro?

Antonio Banderas in de rol van Fidel Castro. Het zou zomaar kunnen. Als het aan de dochter van de voormalige  Cubaanse leider ligt gebeurt het ook. Zij zou graag zien dat de Spaanse acteur de rol van haar vader vertolkt in de film Castro’s daughter. De film vertelt het verhaal van Alina Fernández die Cuba ontvluchtte nadat zij zich in 1993 in het openbaar afkeerde van het regime van haar vader. De film wordt opgenomen in Puerto Rico.

Levensverwachting in Spanje gedaald

De levensverwachting in Spanje blijkt tussen juli 2010 en juni 2011 licht te zijn gedaald. Mannen worden gemiddeld 78,87 jaar oud en vrouwen halen de leeftijd van 84,82 jaar. Dat betekent dat het gemiddelde 81,87 jaar is en dat was een jaar eerder 81,93. De levensverwachting van Spanjaarden nam de afgelopen jaren steeds toe met een jaar per vier jaar. De levensverwachting behoort tot de hoogste ter wereld. Ook het aantal geboorten in Spanje nam vorig jaar af. In het eerste halfjaar werden 230.537 baby’s geboren, 1,1 procent minder dan in dezelfde periode in 2010. In 2010 werden 485.252 pasgeborenen geregistreerd en dat was 1,7 procent minder dan in 2009. Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw bleef wel hetzelfde: 1,38.

In première: La chispa de la vida

Eerder deze maand ging in Spanje de film La chispa de la vida in première van filmmaker Alex de la Iglesia. Robert zit zonder baan en geld. Antaño was eens een succesvolle uitgever en bedenker van de Coca-Coca-campagnes La chispa de la vida. Maar die tijden zijn voorbij. Bij een ongeluk komt hij vast te zitten en doorboort een stuk ijzer zijn hoofd. Hij besluit van de situatie gebruik te maken en het exclusieve verhaal aan de hoogste bieder te verkoper.

 

Pradomuseum opent nu ook op maandag

Het Pradomuseum, het meest beozchte museum in de Spaanse hoofdstad Madrid, gaat vanaf dit jaar ook op maandag open. Tot op heden bleef het museum op maandag gesloten. De nieuwe openingstijden gingen afgelopen maandag voor het eerst in. Op maandag 23 januari en maandag 30 januari kun je het museum bovendien gratis bezoeken. In het Prado vind je de belangrijkste Spaanse schilderkunstcollectie ter wereld. Er hangen meer dan 8.000 werken.

Andy Warhol in Zaragoza

Een van de meest bekende grafische series van de Amerikaanse artiest Andy Warhol heeft voor het eerst de Verenigde Staten verlaten voor een expositie in de Spaanse stad Zaragoza. De expo Andy Warhol. Portraits wordt vandaag geopend in de Patio de la Infanta en kwam tot stand in samenwerking met Obra Social de Ibercaja. De serie bestaat uit de eerste foto’s die de kunstenaar maakte, alleen of met zijn familie, de eerste portretten die hij met potlood tekende en verschillende van zijn kleurrijke inktportretten.

Spanje’s eerste bejaardencomplex voor gays zoekt geïnteresseerden

In Madrid wordt momenteel werk gemaakt van het plan om een speciaal appartementencomplex voor homoseksuelen te laten bouwen. Het gaat om woningen voor gays die tussen de 115.000 en 130.000 euro moeten kosten. Bewoners kunnen gebruik maken van een gemeenschappelijke sportschool, zwembad, schoonheidssalon en een bibliotheek. Het project kan pas van start gaan als de vereniging nog honderd leden meer erbij krijgt om fondsen bij elkaar te kunnen krijgen. Het gaat om het allereerste bejaardencomplex voor gays in Spanje.

Alaska twaalf keer naakt voor Interviú

De Spaanse popster Alaska, die enorm populair werd in de jaren tachtig en dat nog altijd is, is deze week dé ster in het Spaanse tijdschrift Interviú. Alaska raakte de afgelopen tijd heel was kilo’s kwijt en is daar trots op. Dat laat ze zien door middel van een fotoreportage waarin ze twaalf historische naaktfotomomenten uit de 35-jarige geschiedenis van het blad naspeelt.

Angelina Jolie wil het nieuwe meisje van Pedro Almodóvar zijn

Angelina Jolie blijkt een grote fan van het werk van Pedro Almodóvar. Zo groot zelfs, dat ze ambieert om in de toekomst in een van zijn films te mogen spelen. Dat bleek afgelopen week tijdens de Golden Blobes-uitreiking, waarbij Angelina haar kans niet voorbij liet gaan en de cineast op de man af vroeg om een rol in een van zijn films. Almodóvar bevestigde voor de camera’s dat hij de actrice in de toekomst zeker werk zou geven. Het is dus goed mogelijk dat Angelina Jolie na Carmen Maura, Cecilia Roth, Marisa Paredes, Victoria Abril, Penélope Cruz en Elena Amaya het nieuwe Almodóvar-meisje wordt.