Archief: oktober 2010

32% Spaanse mannen heeft met protituee geslapen

In Madrid wordt momenteel een conferentie gehouden over prostitutie. Naar aanleiding van die conferentie werd bekendgemaakt hoeveel procent van de Spaanse mannen weleens met een prostituee heeft geslapen en uit een onderzoek van 2009 blijkt dat dat ongeveer een derde van de mannelijke bevolking is, 32 procent. Het debat gaat over de legalisering van het oudste beroep van de wereld, de rechten van prostituees en hun zichtbaarheid in de samenleving.

FC Barcelona wint 1e divisie wedstrijd overtuigend van Sevilla (5-0)

FC Barcelona won gisterenavond vol overtuiging haar eerste eredivisie wedstrijd van de LIGA van het seizoen 2010/2011 tegen Sevilla(5-0). De FC Barcelona spelers speelden gisteren op eigen terrein in voetbalstadion Camp Nou te Barcelona. De eerste helft domineerde FC Barcelona de wedstrijd met zo´n 80% balbezit.

Al vanaf het begin nam de club de leiding. In de 4e minuut scoorde Leo Messi het eerste doelpunt voor FC Barcelona (1-0). 19 minuten later maakte Villa een pracht doelpunt. Zo stond de club al in de 24e minuut met (2-0) voor. In de 21e minuut gaf scheidsrechter Turienzo Nalvarez een gele kaart aan Sevilla-speler Kanouté. Zeven minuten later kregen zowel Sevilla speler Alexis als FC Barcelona-speler Puyol een gele kaart. Aan het einde van de eerste helft werd Sevilla speler Konko uit het spel gezet vanwege twee gele kaarten (in minuut 41 en 45).

Wintertijd van kracht

De wintertijd is vannacht van start gegaan. Zaterdagnacht 30 oktober werd de klok een uur teruggezet van 3.00 naar 2.00 uur. Vandaag bestaat het etmaal ´gevoelsmatig´ uit 25 uur. Een uur langer dan gewoonlijk. Wel is het vanaf vanavond eerder donker.

De wintertijd is de standaardtijd die in grote delen van Europa wordt aangehouden van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart als start van de winter. In 2001 werd de wintertijd definitief ingevoerd en gelijkgesteld in alle landen van de Europese Unie om energie te besparen. Voorheen hielden verschillende landen zich naar eigen inzicht aan de tijdsverandering. De wintertijd werd ingevoerd in 1974 als oplossing (energiebesparing) voor de eerste petroleumcrisis in 1973. Alle landen in Europa maken er sinds 1981 onafhankelijk gebruik van.

Spanje wordt gewaarschuwd voor tsunami

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cantabria (Santander) kan Spanje zo maar overvallen worden door een tsunami in de buurt van Huelva en Cádiz in het zuiden van Spanje.

Deze tsunami kan volgens de onderzoekers een hoogte bereiken van vijftien meter. Dat is te vergelijken met de tsunami van Lissabon in 1755, die toen gevolgen had in heel Europa. Om een idee te krijgen van de hoogte, bij de tsunami in 2004 in Azië bereikten de golven een hoogte van zo’n tien meter.

Wanneer deze tsunami de zuidkust van Spanje zal overvallen kunnen de onderzoekers niet voorspellen, maar: ‘het is een kwestie van tijd.’

Voetballer Miguel García is hersteld van hartinfarct

Miguel García, voetballer van Unión Deportiva Salamanca, kreeg afgelopen zondag 24 oktober in de 2e helft van de wedstrijd tegen Real Betis (Sevilla) plotsklaps een hartaanval. Hij lag enkele seconden levensloos in het voetbalstadion Helmántico. García werd tijdens de wedstrijd met spoed opgenomen op de intensive care afdeling van het ziekenhuis van Salamanca. De middenspeler mocht gisteren eind van de middag wegens goed herstel het ziekenhuis van Salamanca verlaten. Sindsdien is hij thuis. De arts José Ignacio Garrido heeft hem opgedragen rust te nemen en hem op het hart gedrukt dat het niet verstandig is nog te voetballen, aldus Europress.

Miguel García zei gisteren kort tegen de pers dat hij onder de indruk was van de vele welgemeende beterschapswensen van zijn collega´s, fans en de media van de afgelopen dagen. De 31-jarige gaf aan, na zijn herstel, een persconferentie te geven om hen allen te kunnen bedanken. De persconferentie zal mogelijk volgende week al plaatsvinden.

Cees Nooteboom inspireert

Gisteren in De Pers een artikeltje over Cees Nooteboom als inspiratiebron voor Spaanse artiesten. De schrijver van Omweg naar Santiago inspireerde de Spaanse componisten Benet Casablancas, Mateu Malondra Flaquer en de in Barcelona woonachtige Nederlander Willem Dragstra tot composities. De première van de stukken vindt op 6 november plaats in de St. Janskerk in Maastricht. Nooteboom noemt Spanje ook wel zijn tweede vaderland.

Veiligheidsvest prostituees verplicht langs autoweg Leida

Hoge hakken, weinig verhullende kleding en spannende lingerie. Dat is de doorsnee kledinguitrusting van een willekeurige prostituee langs de Spaanse snelweg. Sinds deze maand hoort daar voor de Catalaanse dames van plezier in de Noord-Spaanse gemeente Els Alamus (Lleida) ook een reflecterend verkeersveiligheidvest bij. Dat maakte burgemeester van de stad, José María Bea, vandaag bekend in de Volkskrant.

Bij de snelwegrotonde aan de LL-11 van Lleida ter hoogte van gemeente Els Alamus wordt sinds begin van deze maand door de Catalaanse politie streng gecontroleerd op het dragen van fluorescerende veiligheidshesjes. Er zijn al verschillende bekeuringen uitgedeeld. De bekeuring bestaat uit een geldboete van veertig euro en wordt uitgereikt ter voorkoming van de onzichtbaarheid van voetgangers langs de kant van de autosnelweg.

Horrortandarts ontkent dat hij in Spanje werkt

De afgelopen dagen was het nieuws over de Nederlandse horrortandarts Ben V. in verschillende Nederlandse kranten te lezen. Hij zou ondanks eerdere veroordelingen in Nederland voor mishandeling en oplichting (bij verschillende patiënten had hij blijvende en ernstige gebitsschade veroorzaakt) gewoon aan het werk zijn langs de Costa del Sol. Zelf ontkent de tandarts dat bij monde van zijn advocaat. Hij zou gewoon in Nederland wonen en helemaal geen praktijk runnen in Marbella. Het Algemeen Dagblad bracht deze week als eerste het nieuws dat hij in Spanje zou werken.

Adiós Pulpo Paul

Octopus Paul, de inktvis die tijdens het afgelopen WK Voetbal in Zuid-Afrika wereldberoemd werd door het correct voorspellen van uitslagen van WK-wedstrijden, is dinsdag in het aquarium van het Duitse Oberhausen overleden. Paul werd naar schatting twee en een half jaar oud, wat een mooie leeftijd is. Octopussen van zijn soort halen doorgaans een leeftijd van twee jaar. De octopus voorspelde onder andere de overwinning van Spanje tegen Nederland in de finale van het WK voetbal. Daarvoor kreeg hij het ereburgerschap van het Spaanse dorp Carballino aangeboden. Hij voorspelde ook de juiste uitkomst van alle wedstrijden waarin Duitsland speelde. Bij elke voorspelling werden twee plastic doosjes in zijn aquarium gedropt met daarin een mossel. Op de doosjes stond de vlag van de twee tegen elkaar spelende teams. Paul koos daarna een van de doosjes en haalde de mossel eruit. Telkens bleek dat team daarna de wedstrijd te winnen. 

Terecht bang voor Nederlandse tandarts in Spanje

Onnodig tanden trekken, kiezen kapot boren en belangrijke noodzakelijke gebitsbehandelingen achterwege laten. Het is de schrik van elke tandartspatiënt. Over het algemeen is de angst ongegrond, toch kunnen Nederlandse gepensioneerden in het Spaanse Marbella terecht bang zijn voor de tandarts sinds de omstreden Nederlandse tandarts Ben Verlinden (58) er zijn praktijk geopend heeft. Officier van Justitie Haarlem Frances Schlingemann-Hovig spreekt haar afkeur over de tandarts uit in het AD.

De in Nederland veroordeelde tandarts met een beroepsverbod staat ook wel bekend als ´horrortandarts´ en dat blijkt niet voor niets. Justitie waarschuwt daarom potentiële Nederlandse slachtoffers in Spanje.

Ben V. liet menig patiënt met pijn, verdriet en blijvende, ernstige gebitsschade achter. Sinds 1995 kreeg de omstreden tandarts vijf keer een berisping door het medisch tuchtcollege. De beul werd tot twee keer toe veroordeeld voor de rechtbank. De publicaties dwongen Ben V. te stoppen als tandarts in Nederland. Ook werd hij uit het tandartsenregister geschrapt. Ben V. behandelde o.a. in praktijken in Rotterdam, Utrecht en Halfweg.