Archief: juli 2010

Jaar na tragisch busongeluk Costa Brava

Het is een jaar geleden dat er aan de Spaanse Costa Brava een bus verongelukte met daarin Nederlandse toeristen. Zes personen kwamen om het leven. Er vindt geen officiële herdenking plaats.

Dat heeft Marcel Neomagus, financieel directeur van de Sundio Group, de organisatie waarbij de slachtoffers hun vakantie hadden geboekt, laten weten. ‘De mensen willen met rust worden gelaten’, zegt hij.

Naast de zes dodelijke slachtoffers raakten bij het ongeluk tientallen inzittenden gewond. Het tragische ongeluk vond plaats op de tolweg C-32 tussen Barcelona en vakantieoord Lloret de Mar. De bus was op weg naar de badplaatsen waar de toeristen overnachtten na een dagje Barcelona. In totaal bevonden zich 65 passagiers in de bus plus de Spaanse chauffeur.

Catalonië verbiedt stierenvechten

Het Catalaanse parlement heeft woensdag het stierenvechten verboden. Daarmee is Catalonië de eerste regio op het Spaanse vasteland waar aan de traditie een einde komt.

De populariteit van het stierenvechten is in Catalonië al langer tanende. De laatste arena is La Monumental in Barcelona. Vanaf 1 januari 2012 mogen hier geen stierengevechten meer worden gehouden.

In totaal stemden 68 afgevaardigden voor het verbod, 55 tegen en negen onthielden zich van stemming. De voorstanders waren met name te vinden in nationalistische hoek, terwijl de conservatieven (PP) tegen stemden. Ook veel socialisten stemden tegen het verbod, waaronder de Catalaanse premier José Montilla.

Oppositieleider Mariano Rajoy van de landelijke PP heeft direct na de stemming laten weten dat hij het stierenvechten zal voordragen bij de Spaanse Senaat en het Congres om de traditie tot cultureel erfgoed te laten verklaren. Eerder riep de regio Madrid de sport al uit tot cultureel erfgoed.

Sevilla: hot, hotter, hotst

Volgens sommigen wordt het in Spanje door de klimaatsverandering de komende jaren heet, heter, heetst. Grote delen van het land krijgen het uiterlijk en klimaat van een woestijn, zo verwachten sommigen. Zo ook Sevilla. Vandaag in de Belgische krant De Morgen een artikel over de woestijnvorming in de Andalusische hoofdstad. Vergeet uw waaier niet!

Sevilla zal aan het einde van deze eeuw even heet worden als een stad in de woestijn. In heel Spanje zou de gemiddelde temperatuur de komende honderd jaar met drie tot zes graden stijgen. En de stad in het zuiden van Spanje dreigt de hoogste prijs te moeten betalen. Klik hier voor het hele artikel.

Enrique Iglesias viert Spanje’s WK-overwinning naakt op waterski’s

De Spaanse zanger Enrique Iglesias staat binnenkort naakt op de waterski’s. Hij beloofde dit te zullen doen als Spanje het WK zou winnen en heeft laten weten zijn belofte te zullen houden.

Het is nog niet bekend wanneer Iglesias in Adamskostuum het water op gaat. ‘Ik moet alleen mijn bikinilijn nog laten harsen’, grapte hij tegenover een journalist van het Amerikaanse magazine People. ‘Een weddenschap is een weddenschap’, was Iglesias’ sportieve reactie. Hij gaf aan dat hij moet kijken wanneer hij een vrije dag heeft om de stunt in te plannen.

Hoe zit het met de Spaanse salarissen?

Spaanse werkgevers betalen voor Spaanse werknemers gemiddeld 18,03 euro per uur. Daarvan is 13,17 euro bedoeld voor de salariskosten en 4,86 euro voor premies en andere toeslagen. Het hoogste salaris ontvangen de inwoners van de regio Baskenland, gevolgd door Madrid en Navarra. In Baskenland betalen werkgevers gemiddeld 21,59 euro per gewerkt uur. De laagste lonen worden betaalt in Extremadura, Galicië, de Canarische Eilanden en in Valencia. Op de Canarische Eilanden wordt per gewerkt uur 14,19 euro betaald aan salariskosten en bijbehorende premies.

Onderweg naar Santiago: de Sint-jakobsschelp

De Spaanse keuken is één van de belangrijkste grondleggers van het mediterraans dieet. Paella, gazpacho en tapas, wie kent ze niet. Deze maand nemen we een kijkje in de keuken in de Noord-Spaanse regio Galicië, beroemd om haar Vieira. Deze Sint-jakobsschelp dankt haar aan de apostel Jakobus (‘Santiago’).

Er was eens een voornaam ridder. Op een dag werd hij door de golven van de zee meegesleurd. Op het nippertje redde de apostel jacobus hem van de verdrinkingsdood. Toen de ridder levend uit de golven opdook, was hij van boven tot onder bedekt met witte en oranjekleurige schelpen. Die worden sindsdien de Sint-jakobsschelp genoemd. in galicië staan ze vooral bekend onder de naam Vieira, en zijn te herkennen aan hun waaiervormige witte schelp met een doorsnede van tien centimeter.

Leenfiets bereikt Benidorm

Inwoners van Benidorm kunnen sinds afgelopen week gebruik maken van het leenfietsensysteem dat door de gemeente in de stad werd ingevoerd. De eerste vijf maanden is fietsen in de stad helemaal gratis. In navolging van andere Spaanse en Alicantijnse steden, waaronder Barcelona, Valencia en Alicante, heeft de gemeente Benidorm nu ook de fiets geïntroduceerd als alternatief op het traditionele openbaar vervoer in de stad. Door het gebruik van de fiets te stimuleren hoopt de stad energie te kunnen besparen. Gebruikers van de leenfietsen krijgen een pasje ter identificatie, waarmee zij in staat zijn om een fiets op te halen in één van de stallingen door de introductie van een pincode. De fiets kan elders in de stad worden achtergelaten in een willekeurige vrije stalling. 

De Boekenkast: lezen over de pelgrimsroute naar Santiago

De ANWB heeft vorig jaar een wandelgids uitgegeven over de Spaanse St. Jacobsroute. In het boek komen veertig dagtochten aan bod, compleet met kaarten en aanvullende informatie. Bij Elmar verschenen afgelopen maand de titels ‘Te voet naar Santiago’ en ‘Te voet naar Santiago via de kustroute’. Schrijfster Kathryn Harrison schreef een boek over haar belevenissen onderweg naar Santiago. De weg naar Santiago verscheen bij uitgeverij Sirene. De Duitse komiek en presentator Hape Kerkeling schreef de bestseller Ik ben er even niet, die in het Nederlands werd gepubliceerd door uitgeverij Ten Have.