Catalonië verbiedt stierenvechten

Het Catalaanse parlement heeft woensdag het stierenvechten verboden. Daarmee is Catalonië de eerste regio op het Spaanse vasteland waar aan de traditie een einde komt.

De populariteit van het stierenvechten is in Catalonië al langer tanende. De laatste arena is La Monumental in Barcelona. Vanaf 1 januari 2012 mogen hier geen stierengevechten meer worden gehouden.

In totaal stemden 68 afgevaardigden voor het verbod, 55 tegen en negen onthielden zich van stemming. De voorstanders waren met name te vinden in nationalistische hoek, terwijl de conservatieven (PP) tegen stemden. Ook veel socialisten stemden tegen het verbod, waaronder de Catalaanse premier José Montilla.

Oppositieleider Mariano Rajoy van de landelijke PP heeft direct na de stemming laten weten dat hij het stierenvechten zal voordragen bij de Spaanse Senaat en het Congres om de traditie tot cultureel erfgoed te laten verklaren. Eerder riep de regio Madrid de sport al uit tot cultureel erfgoed.

Tegenstanders van het verbod beschuldigen voorstanders ervan de kwestie te hebben gebruikt om zich af te zetten tegen de centrale staat. Voorstanders ontkennen dit. Montilla zei dat hij hoopt dat het verbod niet wordt beschouwd als graadmeter voor de relaties tussen Catalonië en Madrid.

Het verbod kwam tot stand nadat dierenbeschermingsorganisatie Prou! (Genoeg) 180.000 handtekeningen had ingezameld om bij het parlement aan te dringen op een verbod. De organisatie heeft ook in andere regio’s handtekeningenacties met hetzelfde doel op touw gezet. Alleen op de Canarische Eilanden worden al sinds 1991 geen stierengevechten meer gehouden, maar hier was de traditie nooit echt populair.

Of Barcelona door het verbod ook inkomsten misloopt, is nog maar de vraag. Volgens tegenstanders van het stierenvechten was de enige Catalaanse arena tijdens gevechten verre van uitverkocht. Subsidies hielden de traditie in ere, zo wordt beweerd.

De dichtstbijzijnde steden waar liefhebbers van de typische Spaanse traditie vanaf 2012 terecht kunnen zijn Zaragoza en Castellón.

Lees ook:Spaans senaat stemt tegen stierenvechten
Lees ook:Nederlander springt arena binnen en protesteert
Lees ook:Zou Catalonië stierenvechten gaan verbieden?
Lees ook:Stierenvechten ter discussie in Spanje
Lees ook:Catalonië debatteert over toekomst stierenvechten

0 reacties op “Catalonië verbiedt stierenvechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.