Archief: september 2009

El baile de la Victoria

Elke ochtend kijk ik op TV1 het ontbijtnieuws. Voor mijn gevoel bestaat de helft uit actueel nieuws, de andere helft uit sport en blijft er slechts 1 minuutje over voor de aankondiging van cultuur. Of, wat je cultuur kunt noemen. Gisteren werd de nieuwe CD van Shakira aangekondigd (?!) en vandaag de film El baile de la Victoria, geregiseerd door prijswinnend regiseeur Fernando Trueba. De film is vanaf 4 december op het grote scherm in Spanje te zien. Waar de film precies over gaat? Daarvoor kun je het beste de trailer bekijken, want op het nieuws werd het (vanwege tijdgebrek?) deze morgen niet echt goed uitgelegd.

Beste bedpartners zijn de Spaanse mannen

Spaanse mannen doen het goed in bed. Dat blijkt uit een enquête die in twintig verschillende landen onder vijftienduizend vrouwen werd gehouden. De Spaanse mannen worden gevolgd door de Brazilianen, Italianen en de Fransen. Nederlandse mannnen scoren niet erg hoog, omdat ze te ruw zouden zijn tussen de lakens. Het slechtst scoren de Duitsers, die vanwege hun sterke lichaamsgeur door veel vrouwen afstotelijk worden gevonden, zo blijkt uit het onderzoek.

Tramontana ‘stormachtig’ op Nederlands Filmfestival

De film Tramontana, waarover wij eerder berichtten, heeft bij de vertoning op het Nederlands filmfestival voor ophef gezorgd. De grote vraag was: kan dat wel, een Spaanstalige film als openingsfilm van het NFF? Filmmaker Ramon Gieling begrijpt niets van de argumentatie van criticasters die pleiten voor een openingsfilm die geen ondertiteling behoeft. “Als je wilt dat er geen enkele buitenlander komt kijken moet je het vooral zo houden. Als je het festival internationaler wilt profileren moet je over de grenzen heen durven kijken. Bovendien, de slotfilm is een documentaire waarin Fins gesproken wordt. Waarom hoor ik daar niemand over?” De getergde filmmaker schroomt harde taal niet om zijn punt duidelijk te maken. “Ik vind het in de gedachtenlijn van Geert Wilders liggen. Trots op Nederland zijn en de rest buiten de deur houden.”

Delen Spanje in de ban van ‘gota fría’

Na regenachtige weken  was er gisteren opnieuw een weeralarm voor de regio Valencia en dan met name in de provincie Alicante, en in de regio Murcia. Weerkundigen spreken van de grootste ‘gota fría’ van de afgelopen twaalf jaar. De zogenaamde ‘gota fría’ komt eens in de twee of drie jaar voor langs de Costa Blanca en is het gevolg van de temperatuur van het zeewater, die in verhouding tot het vasteland hoog is in de nazomermaanden, waardoor een lagedrukgebied wordt veroorzaakt. Hoe hoger de temperatuur van het zeewater, hoe intenser de regenbuien. Gecombineerd met een sterke wind, kan het verschijnsel leiden tot stortbuien, stormen en hagelbuien. De regio Valencia wordt doorgaans het meest getroffen door dit fenomeen. 

Vodoo alarm voor Christiano Ronaldo

Een spaans heks hee ft een brief geschreven naar Real Madrid waarin ze Cristiano Ronaldo waarschuwt dat er een voodoo vloek tegen hem is gepleegd. In de brief laat ze weten niets tegen Real Madrid of Cristiano Ronaldo persoonlijk te hebben maar dat ze als proffesioneel heks haar diensten verkoopt aan een ieder die daarvoor wil betalen. Dit maal zou een goede bekende van Cristiano Ronaldo bij haar zijn geweest en haar gevraagd hebben om een vloek over hem uit te spreken. Door deze vloek zal Cristiano Ronaldo door blessures meer niet dan wel kunnen spelen, aldus de voodoo heks. Real Madrid en Cristiano Ronaldo hebben laten weten niet onder de indruk van deze brief te zijn. Real Madrd heeft in het verleden vaker dergelijke brieven ontvangen, tot nu toe bleek het steeds “loos voodoo alarm (Bron: http://spanje-andalusie.blogspot.com)

Nederlandse scheidsrechter fluit vandaag in Barcelona

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers leidt vandaag het  Champions League-duel tussen Barcelona en Dinamo Kiev. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA zondag bekendgemaakt. Hij wordt in de Catalaanse hoofdstad geassisteerd door Sander van Roekel en Berry Simons. Kevin Blom is de vierde official. De wedstrijd tussen AZ en Standard Luik wordt geleid door Wolfgang Stark.

Spaanse pianiste De Larrocha (86) overleden

De wereldber oemde Spaanse pianiste Alicia de Larrocha is in een ziekenhuis in Barcelona overleden. Zij was 86 jaar. De
Larrocha was in mei 1923 geboren in Barcelona. Haar eerste optreden gaf ze toen ze pas zes jaar oud was. Op elfjarige leeftijd deed ze al mee aan een concert, met het Symfonisch Orkest van Madrid. Ze gaf in haar leven ongeveer 4.000 concerten.

Obama in 2010 op bezoek in Spanje

Inmiddels is de datum van het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Spanje officieel vast gezet: 24 en 25 mei 2010 zal de president het land aandoen. Aanleiding is de top van de EU en Amerika die gehouden wordt in Madrid. De Spaanse premier Zapatero en Obama beginnen binnenkort met de voorbereidingen. In Barcelona zijn de lobby mechanismen alweer in werking gezet: wat zou een betere reclame voor de stad zijn dan een bezoek van de Amerikaanse president? Barcelona was per slot van rekening de eerste stad die Obama noemde in zijn eerste ontmoeting met Zapatero, iets wat er op zou wijzen dat de stad ‘op de emotionele kaart’ van Obama zou staan. Hoewel het nog niet duidelijk is of Obama daadwerkelijk eem bezoekje aan de Catalaanse hoofdstad zal brengen, weet iedereen dat het aantal toeristen stijgt na/tijdens het bezoek van een Amerikaanse president. Dit gebeurde al eerder tijdens een historisch bezoek van Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clintin in Granada in 1997.

De premier en zijn gothic girls

Vorige week liet de Spaanse premier Zapatero een publicatieverbod een foto door de media uitgaan. Echte censuur was het niet, want het betrof een foto van zijn gezin met de Amerikaanse president Obama. Een paar jaar geleden zorgde hij er ook al voor dat de Spanjaarden zijn twee dochters niet te zien kregen, toen een andere foto niet getoond mocht worden. Op zich niet gek dat een premier zijn kroost wil beschermen. Het is al erg genoeg voor zijn tienerdochters dat hun vader minister-president Zapatero is, zullen velen bij zichzelf denken. Maar de foto toonde nog iets anders: twee grote meiden in lange zwarte, gothic gewaden. Zo ongeveer het tegenovergestelde van de lieflijke dochtertjes van Obama. Het viel mij op en met mij ook anderen, want de Spaanse media stonden er vol van. Vandaag staat in het Nieuwsblad een uitgebreid artikel over de kwestie. Wat ik dan overigens wel weer sneu vind voor Zapatero’s dochters…

Madrid gaat voor Olympische Spelen

Madrid staat vandaag de hele dag in het teken van de Olympische Spelen. De Spaanse hoofdstad hoopt de Spelen van 2016 te mogen verwelkomen. Honderden inwoners van de stad geven hun hand voor de Spelen en vervolgens vormen zij samen een mozaïek om de hele wereld te laten zien dat Madrid in haar kandidatuur gesteund wordt. Zanger David Bisbal maakt van de gelegenheid gebruik door een concert te geven, waarin hij zijn nieuwe werk presenteert.