Archief: 2009

Klokslag twaalf uur: eerst even druivenhappen

Terwijl Nederlanders iedereen uitgebreid staan te zoenen en de eerste vuurpijlen bewonderen, staan Spanjaarden vanavond om klokslag twaalf uur met hun mond vol druiven. Voor elke klokslag gaat er eentje naar binnen. Las uvas de la suerte is een diepgewortelde Spaanse traditie, die stamt uit de vorige eeuw. Het is geen religieus ritueel en ook geen culturele traditie, maar het druivenhappen heeft een economische verklaring: in het jaar 1909 werden er zoveel druiven geoogst, dat men maar besloot ze als geluksvruchten te beschouwen en er tijdens de twaalf klokslagen van de jaarwisseling twaalf te eten. Inmiddels geldt: een goede oogst of niet, de druiven staan symbool voor voorspoed gedurende het volgende jaar.

Het huis van gisteren

In de oude binnenstad van Peñinscola aan de Costa del Alzahar, staat een gebouw waar de tijd heeft stilgestaa n. Het is La casa de ayer (het huis van gisteren) en is een museum waar je de architectuur en de traditionele bouwstijl kunt zien van een typisch Mediterraans huis en hoe men hier vroeger leefde. La Casa de Ayer is eigendom van een familie van landbouwers, simpel en efficient. Het heeft een begane grond en twee verdiepingen. Nu kun je er bekijken hoe bewoners er hun brood maakten en de wol van hun matrassen met een stok sloegen. De toegangsprijs is 2 euro (zonder rondleiding) en met rondleiding 3 euro. Voor meer informatie klik hier

Uitval treinen door sloop oude brug

Vanwege de sloop van een vervallen brug, zijn spoorverbindingen opgeschort tussen verscheidene steden in
Zuid-Spanje. De onafgebroken regenval in Zuid-Spanje in de afgelopen Kerstdagen, had de negentiende-eeuwse brug
zoveel schade toegebracht, dat de autoriteiten besloten de spoorlijnen te blokkeren en de brug geheel te slopen. Het gaat
om de treinen op de trajecten van Sevilla naar Malaga, Granada en Almeria.

Spaanse politie pakt internationale bende op

De Spaanse politie heeft een bende opgerold die cocaïne smokkelde van de Dominicaanse Republiek naar Madrid.
Tijdens de actie onderschepte de politie bovendien 30 kilogram drugs, en gestolen goederen ter waarde van minstens
100.000 euro. Dertien mensen zijn gearresteerd; een Spanjaard, drie Colombianen, zes Dominicanen, een Italiaan,
een Algerijn en een Portugees.

Greenpeace-directeur Spanje vast na Klimaattop

De directeur van de Spaanse tak van de milieuorganisatie Greenpeace, Juan López de Uralde, die tijdens de Klimaattop in Het Deense Kopenhagen werd opgepakt zit nog altijd vast.

Afgelopen dinsdag diende een delegatie van de Spaanse afdeling van Greenpeace een petitie in bij de Deense ambassade in Madrid waarin wordt gevraagd om zijn vrijlating. De petitie was door meer dan 50.000 personen ondertekend. Tegelijkertijd werd er ook in Barcelona actie gevoerd bij het Deense consulaat.

Nostalgie: de zigeuner en de geit

Nu we bijna weer een nieuw jaar in gaan, is het tijd om weer even een oud Spaans gebruik op te halen, namelijk die van de Zigeuner & de Geit. Vroeger vond bovenstaand spectakel (op de video in Zaragoza) in bijna alle Spaanse steden plaats en was het een normale manier van de zigeuners om geld op te halen. Met een trappetje en een geit gingen ze langs de deuren. Soms maakten ze zoveel geluid dat de bewoners hen alleen al geld toegooiden zodat ze maar zouden vertrekken. Misschien hebben de zigeuners een betere handel gevonden of zijn de Spanjaarden uitgekeken op de show, maar vandaag de dag lijkt de zigeuner-geitenshow uitgestorven.

Binnenlandse Zaken waarschuwt voor ETA-aanslag

De Spaanse regering houdt rekening met een serieuze actie van de terreurorganisatie ETA als het land komend halfjaar voorzitter van de Europese Unie (EU) is.

Minister Alfredo Perez Rubalcaba van Binnenlandse Zaken stelt dat de Baskische afscheidingsbeweging belang kan hebben bij de publiciteit die een aanslag zou krijgen als Spanje in het centrum van de Europese politiek staat. Rubalcaba houdt vooral rekening met de mogelijkheid dat de ETA iemand wil ontvoeren. “Dat is een spectaculaire actie, die de beweging de aandacht zou geven die het nu niet krijgt en die niet te veel interne problemen veroorzaakt”, zegt de minister. Hij gaat er bovendien vanuit dat die ontvoering zou plaatsvinden binnen een sector die met name van belang is vanuit sociaal oogpunt.

Spaanse flamingo vliegt naar New York

Een leven in ‘the big apple’ lijkt op het eerste gezicht misschien niet weggelegd voor een flamingo die in een natuurpark in Spanje wordt geboren, maar waar een wil is, is een weg. Een Spaanse flamingo die werd geboren in het gebied van de Ebrodelta in de Catalaanse provincie Tarragona, is afgelopen week tijdens de kerstdagen gesignaleerd in Central Park in New York. De flamingo met het identificatienummer X-212 werd geboren in 2004. Het was een Italiaanse vogelliefhebber die de vogel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan spotte. Voor zover bekend is moet de flamingo de zesduizend kilometer over zee zelf hebben afgelegd.

Sigaretten weer gewoon bij kiosk verkrijgbaar

Drie jaar lang hebben kioskhouders in Spanje zich hard gemaakt voor de verkoop van tabak. Sinds gisteren kunnen klanten weer sigaretten krijgen bij de verkooppunten van kranten en tijdschriften.

Deze week trad de zogenoemde Ley Ómnibus in werking, die korte metten maakt metde oude wet waarin bepaald wordt dat de verkoop van tabak in kiosken verboden is. Dat betekent dat alle zaken ‘die bedoeld zijn voor de verkoop van de media en met toegang tot de openbare weg’ wel weer sigaretten mogen verkopen door middel van kleine automaten die voor het verkoopverbod dat drie jaar geleden inging, ook al werden gebruikt. Het verbod om tabak te verkopen in kiosken maakte deel uit van de rookwet die drie jaar geleden inging in Spanje. Na een aanhoudende klachtenstroom van kioskhouders over de maatregel werd besloten dat de mediaverkooppunten op straat alsnog tabak mochten verkopen. Dat leidde weer tot ontevredenheid bij andere zaken, die zich niet op straat bevinden. Daarom is nu besloten om de verkoop van tabak op alle verkooppunten van kranten en tijdschriften weer toe te staan.

Spaanse vrouwen worden het oudst

Er is weer een merkwaardig onderzoek losgelaten op de Spanjaarden en daar kunnen we jullie natuurlijk niet van onthouden. De Spaanse vrouw leeft het langst (en wordt gemiddeld 84 jaar), net als de vrouwen uit Zweden, Frankrijk en Japan. Daarentegen worden de baby’s in Spanje vaker dan gemiddeld geboren met ondergewicht. Dat is de conclusie die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) trekt na onderzoek. In Zweden bereiken de vrouwen een gemiddelde leeftijd van 84,4 jaar en de Japanse vrouw 86 jaar. In Noord-Amerika en Hongarije hebben de vrouwen gemiddeld de kortste levensverwachting. OESO woordvoerder Nabona liet weten dat het BNP van het land van invloed is op de levensverwaching. De andere kant van het verhaal is dat in Spanje steeds meer baby’s met ondergewicht worden geboren, in 2007 woog 7,6% onder de 2,5 kilo. In Japan en Portugal is dezelfde trend te zien.