Archief: november 2007

Rechter 11M en echtgenote onder vuur

In Spanje is discussie ontstaan over het pas verschenen boek La soledad del juzgador, De eenzaamheid van de rechter. Het boek werd geschreven door de echtgenote van de rechter die uitspraak deed inzake de aanslagen van 11 maart 2004. Niet iedereen vindt het kunnen dat persoonlijke gesprekken en getuigenverklaringen in het boek verwerkt zijn. Bovendien worden heel wat medewerkers van het proces in het boek bekritiseerd. Momenteel wordt onderzocht of rechter Gomez Bermudez en zijn vrouw de fout in zijn gegaan met de publicatie. De rechter had vertrouwelijke informatie wellicht niet mogen delen en zijn vrouw Elisa Beni werkt naast haar beroep als journaliste ook bij de rechtbank en valt onder jurisdictie van de commissie. Het echtpaar werd de afgelopen dagen openlijk bekritiseert vanwege de publicatie.

Valenciaanse Cava goes gold

Een kerstfeest met een gouden randje? Dit jaar kan het met de speciale cava-editie van de Valenciaanse bodega Artesanos del Vino. De Cava 24K bevat niet alleen de traditionele bubbels, maar tevens een gram bladgoud. Wees gerust: het goud, 24-karaats, bevat geen lood en is dus niet schadelijk. De flessen kosten tussen de 120 en 150 euro. Wacht niet te lang met bestellen want het decadente glaasje cava blijkt erg populair. Exemplaren van de drieduizend eerste flessen werden reeds in de hele wereld besteld.

Spanje weet niets van plannen voor WK 2018

Hoewel in de media eerder deze week gespeculeerd werd over een mogelijke gezamenlijke kandidatuur van Spanje en Portugal voor het WK Voetbal 2018, blijkt nu dat de Spaanse bond totaal niet bezig is met plannen in die richting. Dat de voorzitter van de Portuegese bond gezegd heeft, dat de beide landen samen interesse hebben, komt volgens een woordvoerder van de Spaanse bond als een verrassing. Ook Nederland en België willen het kampioenschap organiseren, dus het is goed nieuws dat een mogelijke concurrent afvalt.

Nog even en Spanje is een woestijn…

Wij, Noord-Europeanen, zijn hier allemaal massaal te vinden, mede omdat het klimaat in Spanje zo lekker is. Maar zo lekker blijft dat niet, als we het rapport van zeventien Spaanse klimaatexperten mogen geloven. Afrikaanse omstandigheden zouden dreigen voor eenderde van het Iberisch Schiereiland, compleet met woestijngronden in het zuiden van het land. De veranderende situatie is vooral de schuld van de inwoners zelf. Eerder deze week berispte Brussel Spanje ook al voor het niet nakomen van het Kyoto-verdrag. Het zit het land voor wat betreft klimaat en milieu niet bepaald mee. Zapatero maakt het thema tot inzet van de verkiezingen. De voorspellingen zijn dan ook niet mis…

Politie Magala vindt vuurwerk aan boord vliegtuig

De Spaanse politie heeft een kilo vuurwerk aangetroffen tussen de bagage van een passagier aan boord van een privévlucht op weg van Moskou naar Málaga. De vuurpijlen waren niet op de juiste manier verpakt en hadden volgens de Spaanse politie met gemak kunnen afgaan bij de kleinste beweging van de doos, waarin ze vervooerd werden. Aan boord werden 33 vuurpijlen en 26 knalschijven aangetroffen. Alle waren zijn in beslag genomen en door de politie vernietigd.

Hoofddoek wordt onderdeel werkuniform Spaans bedrijf

Een bedrijf in Murcia bedacht een oplossing voor vrouwelijke islamitische werknemers die graag met hoofddoek op de werkvloer verschijnen: Agromediterránea S.C.L. voert vanaf januari 2008 de hoofddoek in als onderdeel van het werkuniform. Werknemers kunnen kiezen tussen een witte pet of een witte hoofddoek, ter bescherming van het haar en om hygiënische redenen. De nieuwe directeur van het bedrijf voerde de maatregel in, nadat moslima's hem hadden gevraagd om een oplossing voor hun situatie. Van de 850 werknemers zullen er zo'n 150 vanaf januari met een witte hoofddoek op werken.

Spanje en Portugal samen kandidaat WK 2018?

Eerder deze maand werd bekend dat Spanje het WK Voetbal 2018 wil verzorgen. Nu speculeert de Spaanse pers dat Spanje dat wellicht in samenwerking met Portugal zou willen doen, na het succes van het EK in 2004 in Portugal. De Spaanse voetbalbond heeft de geruchten nog niet bevestigd. Wel is bekend dat Portugese politici het idee zien zitten. Het aantal kandidaten voor het hosten van het evenement is inmiddels zo groot dat wellicht een voorselectie zal worden gemaakt. Nederland en België hebben ook interesse, evenals de VS, Mexico, Canada, Rusland en Engeland. Wellicht komen China, Japan en Australië daar nog bij. Het WK Voetbal vond eenmaal eerder in Spanje plaats, in 1982.

Staken om de juf weg te krijgen

Hoe zorg je ervoor dat een docent verdwijnt, die je kinderen mogelijk slecht onderwijs biedt? In een Zuid-Spaans dorp proberen ouders hun doel te bereiken, door de kinderen thuis te houden. Driehonderd leerlingen in Zújar hoefden afgelopen maandag niet de schoolbanken in, omdat hun ouders protesteren tegen één van de leraressen op de school. Haar gedrag is schadelijk en racistisch zijn, aldus de ouders. Ze eisen haar ontslag, alsmede het ontslag van de regionale onderwijsinspecteur, omdat deze hun klachten tot nog toe links liet liggen. Zo’n vijftig moeders demonstreerden afgelopen maandag voor het schoolgebouw. Of ze hun zin krijgen, is nog niet bekend.

Mannenparkeerplaats voor shoppende vrouwen

Vind je het ook zo vervelend om achter je echtgenote op shoptour aan te waggelen? Of baal je ervan dat je man drie keer zo snel genoeg heeft van winkelen als jij? Het winkelcentrum Gran Via 2 even buiten het centrum van Barcelona biedt hoop. Sinds deze week beschikt het complex over een 'mannenparkeerplaats'. Een vrouwelijke klant kwam met de suggestie en de directie bleek enthousiast. Geen echtgenoot hoeft zich nog te vervelen, terwijl vrouwlief de rekken afstroopt. De nieuwe zone beschikt over comfortabele sofa's, televisie en een aanbod van kranten en tijdschriften en is gratis toegankelijk.

Zes arrestaties abortusklinieken Barcelona

Nog niet zo lang geleden vernam ik het verhaal van een Nederlandse tiener die – 24 weken zwanger – via een abortuskliniek in Nederland een adresje in Barcelona had gekregen, waar ze 'nog wel wat voor haar zouden kunnen doen'. Het meisje pakte het vliegtuig, betaalde een paar duizend euro en haar zwangerschap werd afgebroken. In het medisch rapport werd het aantal weken zwangerschap subtiel aangepast: 22 weken, in Spanje de maximaal toegestane tijd voor een abortus. 
Barcelona staat erom bekend een laatste hoop te zijn voor meisjes en vrouwen die, reeds in de kritieke fase, nog onverhoopt een zwangerschap willen afbreken. Afgelopen maandag werden in vier verschillende abortusklinieken in de Catalaanse hoofdstad zes personen gearresteerd in verband met illegale abortussen.