Archief: 2007

Twaalf druiven voor jaarlijks geluk in Spanje

druiven

Zoals de traditie betaamt eten de Spanjaarden vanavond tijdens Noche Vieja (Oudjaarsavond) om klokslag twaalf uur twaalf druiven. Eén druif per klokslag. De druiven moeten geluk brengen voor het komende jaar. De gewoonte stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is te danken aan een nogal omvangrijke druivenoogst uit die tijd. Wil je het écht Spaans aanpakken, zet dan ook de televisie aan, die de belangrijkste klok (en dus klokslagen) van het land toont: die van de Puerta del Sol in Madrid. En natuurlijk drink je er een glaasje cava bij. In de gemeente Colomera is de traditie sinds een paar jaar verdubbeld. Daar eten ze onder het motto ´dubbele klokslagen, dubbel geluk´ geen twaalf, maar 24 druiven. En inderdaad slaat de klok tweemaal twaalf slagen.

Spaanse koning viert Oud en Nieuw in Afghanistan en Koeweit

(kingwithtroops)

Koning Juan Carlos viert Oud en Nieuw vandaag samen met de Spaanse troepen, die gestationeerd zijn in Herat in Afghanistan en later op de dag zal hij naar Koeweit vliegen om het nieuwe jaar in te luiden. Hij arriveerde vanmorgen op de Spaanse legerbasis in Afghanistan. Het bezoek komt als een verrassing, maar de koning was al langer van plan nog voor zijn zeventigste verjaardag (op 5 januari 1938) een bezoekje te brengen aan de soldaten.

Spanje demonsteert voor normen en waarden

In de Spaanse hoofdstad hebben vandaag tienduizenden gedemonstreerd tegen het moreel verval van de samenleving en voor de traditionele christelijke familieleden. Kardinaal Antonio Canizares veroordeelde tijdens de openluchtmis die werd gehouden de huidige regering onder leiding van Zapatero. De paus sprak de menigte via een televisiescherm toe en steunde daarmee de demonstranten. De socialistien voerden onder meer het homohuwelijk in in Spanje en de conservatieven kunnen dit nog altijd niet accepteren. Ook de recente abortusschandalen werden bekritiseerd, evenals de versoepeling van echtscheiding.

Arts in Somalië nog steeds niet vrij

De Spaanse arts Mercedes García van Artsen zonder Grenzen, die samen met de Argentijnse verpleegkundige Pilar Bauzá afgelopen week werd ontvoerd in Puntland, een semi-autonome regio in het noorden van Somalië, maakt het goed, maar is nog steeds niet vrijgekomen. De ontvoerders lieten via de Somalische pers weten dat zij 250.000 dollar losgeld eisen in ruil voor vrijlating. Daarvoor willen de daders direct contact met de Spaanse en Argentijnse diplomaten, die zich momenteel met de zaak bezighouden. Ontvoering blijkt in de regio steeds vaker een middel van inkomsten. Over het algemeen worden de gegijzelden goed behandeld.

Mateloos markten: Barcelona´s Boqueria

Of het nu gaat om verse groenten, fruit en vis, unieke tweedehandsjes of handgemaakte souvenirs: het is toch veel leuker om ze op een ouderwets gezellige markt te kopen, dan in de commerciële winkelstraten? In de rubriek Mateloos Markten passeren authentieke Spaanse mercados en mercadillos de revue. Dagmarkt, vlooienmarkt, toeristische markt: Spanje biedt mogelijkheden genoeg om mateloos te markten. In deel 1 een kijkje op één van de beste versmarkten van het continent: de Boqueria in Barcelona.

Vuilnis veroorzaakt bende in Spanje

De gemeente Motril in het Spaanse Andalusië heeft dezer dagen het aanzien van een vuilnisbelt. Sinds de kerstdagen heeft zich in de straten van het dorp tussen de 250.000 en 300.000 kilo vuilnis verzameld. De vuilnismannen staken, omdat zij het niet eens zijn met de naar eigen zeggen te geringe salarisverhoging die hun werkgever biedt. Het gemeentebestuur vraagt zich intussen af of ze niet op zoek moeten naar een schoonmaakbedrijf dat wél service biedt. Het dorp is de noodtoestand nabij: het regent klachten en de opeenstapeling van vuilnis in de straten – in Spanje kan afval doorgaans dagelijks in grote grijze containers aan de straat gedumpt worden – is volgens velen een bedreiging voor de volksgezondheid.

Marbella op de bres voor illegale huizenbezitter

Ángeles Muñoz, burgemeester van Marbella, blijft eigenaren van illegale woningen in de stad te hulp schieten. De deelstaat Andalusië vindt dat bezitters van illegale huizen moeten betalen om een legale status voor hun woning te verkrijgen, maar Muñoz is het daar niet mee eens, omdat veel eigenaren niet wisten dat hun huis eigenlijk niet legaal was op het moment dat ze het kochten. Tegen de maatregel om de bezitters te laten betalen, indien de verantwoordelijke projectontwikkelaars het niet zouden doen, werden bijna negenduizend klachten ingediend.  

Erfenis op zoek naar erfgenamen

In Berja, een dorp in de provincie Almería, wachtte een familie de afgelopen maand vol spanning op de uitslag van een na te trekken stamboom. Secuur werd uitgezocht wie de meest naaste familieleden zijn van Ana López Martín, die het dorp op jonge leeftijd inruilde voor een leven in Groot-Brittannië. De vrouw overleed op 83-jarige leeftijd in de Britse hoofdstad en liet een klein fortuin na. Omdat zij noch kinderen, noch testament bleek te bezitten, ging de Hoener Bank op zoek naar de wettelijke erfgenaam.

Bisschop: kinderen lokken misbruik uit

Bernardo Alvarez

Bernardo Álvarez, de bisschop van Tenerife, ligt in Spanje onder vuur. In een interview met de lokale krant La Opinión de Tenerife verklaarde hij zonder blikken of blozen dat er dertienjarigen zijn die willen worden misbruikt en die je ertoe zullen verleiden, als je niet goed oplet. Hij vergeleek bovendien seksueel misbruik met homoseksualiteit door beiden als slecht voor de samenleving te bestempelen, waarbij hij er nog een schepje bovenop deed door te verklaren dat we er later voor zouden boeten. Álvarez zei na het interview dat zijn woorden uit de context waren gehaald en liet een verklaring opmaken waarin hij aangeeft dat hij nooit heeft bedoeld een strafbare zaak als kindermisbruik goed te praten. Maar intussen heeft hij wel een verhitte discussie in Spanje ontlokt.

Spaanse dokter ontvoerd in Somalië

Sinds enkele dagen worden Mercedes García, een Spaanse dokter, en de Argentijnse verpleegster Pilar Bauzá, vastgehouden in Noord- Somalië. De twee medewerksters van Artsen zonder Grenzen werden door milities gekidnapt in Bosasso, Puntland. Spaanse diplomatici verklaarden dat de arts vandaag nog thuis kon worden verwacht, maar de situatie blijft onduidelijk. Lokale autoriteiten onderhandelen nu nog met de ontvoerders, nadat zij de kidnappers omringden. Het kwam tot een schietpartij en twee ontvoerders zijn reeds aangehouden. Verschillende medewerkers van Artsen zonder Grenzen hebben het gebied uit voorzorg verlaten.