ADV: Meer vakanties naar Spanje

Het toerisme in Spanje viert ondanks de economische problemen in Europa hoogtijdagen. In de eerste acht maanden van het jaar vierden ruim 40 miljoen buitenlandse toeristen vakantie in Spanje. Een stijging van ongeveer vier procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal verwacht de Spaanse minister van Industrie, Toerisme en Energie Jose Manuel Soria in 2012 57,8 miljoen buitenlandse toeristen. Gezamenlijk zouden zij de Spaanse economie een bedrag van 55 miljard euro op moeten leveren. Traditiegetrouw zoeken de meeste bezoekers de heerlijke kust van het vasteland op. Populair zijn daarnaast de Canarische eilanden en de Balearen.

Catalonië is koning van het hoogseizoen

In juli en augustus kozen in totaal 15,5 miljoen buitenlandse toeristen voor een vakantie in Spanje. Catalonië eiste met haar heerlijke stranden, talloze campings en het bruisende hoofdstad Barcelona vier miljoen toeristen op. Een stijging van bijna vierhonderdduizend bezoekers ten opzichte van een jaar eerder. De Balearen, bestaande uit  onder andere Mallorca, Menorca en Ibiza, werden dit hoogseizoen 3,9 miljoen keer bezocht. Vorig jaar was dat nog 3,8 miljoen keer. In Andalusië aan de Costa de Luz en Costa del Sol vierden net als een jaar eerder zo’n twee miljoen mensen vakantie. De Canarische eilanden werden in juli en augustus ruim 1,6 miljoen keer bezocht. Ongeveer net zoveel als in 2011.

Het succes van de Balearen

Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera vormen samen de Spaanse eilandengroep Balearen. Met in totaal 1428 kilometer kust, een heerlijk klimaat en vele accommodaties is dit de ideale vakantiebestemming. In juli en augustus 2012 kozen zoals eerder genoemd 3,9 miljoen mensen voor de Balearen. Mallorca en Ibiza zijn met ieder bijna 1,5 miljoen bezoekers het meest populair. Onder Nederlands is een vakantie op Mallorca het meest geliefd. Het vakantie-eiland beschikt over de ideale combinatie van vrije natuur, gezellige steden en heerlijke kuststroken.

Winterzon op de Canarische eilanden

Wanneer het elders in Europa koud begint te worden viert het toerisme op de Canarische eilanden hoogtijdagen. In de maanden oktober tot en met april bezoeken elke maand een kleine miljoen toeristen de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera en La Palma. In maart vieren zelfs méér dan een miljoen mensen vakantie op de Canarische eilanden. Gran Canaria en Tenerife zijn van oudsher de meest bezochte bestemmingen.