Spaanse Spijzen: patatas bravas

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: patatas bravas.

BravasGefrituurde aardappelblokjes met een spicy saus: geen tapasbar die ze niet op de menukaart heeft staan. Het is misschien wel het meest simpele Spaanse gerecht, maar kan op talloze manieren bereid worden. Eens waren het vooral studenten en arbeiders die regelmatig een bordje patatas bravas bestelden, maar tegenwoordig is het een gerecht van alle Spanjaarden. Zo staat ook koning Juan Carlos bekend als liefhebber.

Het woord bravas (bravo) heeft vele betekenissen: flink, dapper, zalig, verfijnd, pittig en ruig. Ze dienen er flink en ruig uit te zien, maar ze moeten natuurlijk zalig smaken en het liefst een beetje pittig. In goedkope eettentjes wordt de patat (meestal aardappelblokjes, soms gewoon French fries) geserveerd met een klodder mayonnaise, ketchup en wat tabasco, gerenommeerde restaurants hebben hun eigen recept, want goede patatas bravas staan garant voor een goedlopende zaak.

Het meest populaire tapasgerecht staat symbool voor de verscheidenheid in Spanje. De aardappels komen waarschijnlijk uit Aragón of Galicië, de aioli (mayonnaise met knoflook) uit Catalonië en de pittige tomatensaus is Baskisch. Ze thuis bereiden gebeurt zelden en de beste steden om ze te bestellen zijn volgens kenners Zaragoza en Barcelona. De prijs? Bij de typische neonverlichte tapasbars eet je ze voor een paar euro terwijl een chique restaurant een veelvoud vraagt. Zo kosten ze bij het hippe Arts Hotel in Barcelona zestien euro.

Het gerecht is zo populair en de meningen over de beste bravas van het land zijn zo verdeeld dat er een website aan gewijd is. Drie Catalaanse studenten zetten www.patatabrava.com in 2002 op in de vorm van een online netwerk van liefhebbers van het gerecht. Gebruikers buigen zich allemaal over de vraag: waar kan ik mijn patatas bravas het lekkerst krijgen? Via Google Maps zijn de beste adresjes te vinden, te herkennen aan, inderdaad, een aardappel.

Klik hier voor een recept om zelf patatas bravas te bereiden.

Lees ook:Nieuwe rubriek: Spaanse Spijzen
Lees ook:Spaanse Spijzen: calçots
Lees ook:Spaanse Spijzen: Empanadillas
Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá
Lees ook:Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.