Producenten zonne-energie blijken op grote schaal te frauderen

zonnepaneelDe Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme is een onderzoek begonnen naar een vermoedelijke grootschalige fraude onder de producenten van zonne-energie. 

De Spaanse regering denkt dat zij subsidies, die bedoeld zijn voor producenten van zonnestroom, op te strijken voor elektriciteit die ze ‘s nachts opwekken met dieselgeneratoren.

De Nationale Energie Raad (CNE) die toezicht houdt op de sector in Spanje, ontdekte de fraude toen bleek dat de stroommeters van een groot aantal zonne-installaties ‘s nachts gewoon doordraaiden. Ook op bewolkte dagen leverden de bedrijven recordhoeveelheden stroom aan het stroomnet. Dagblad El Mundo schreef dat tussen november 2009 en januari 2010 4.500 megawatt per uur werd geproduceerd door zonnepanelen tussen middernacht en zeven uur ‘s ochtends. Dit is in de praktijk onmogelijk omdat er geen stroom kan worden opgewekt als de zon niet schijnt.

Steekproeven wezen uit dat de installaties geen accu’s hadden die de stroom overdag opslaan en ‘s nachts aan het net leveren. Wel werden op geheime plaatsen generatoren ontdekt die op goedkope landbouwdiesel stroom kunnen opwekken. Het ministerie van Industrie gaat dit verder uitzoeken. Een andere mogelijk is dat er met de meters is geknoeid.

Alleen al in de twee maanden dat er is gecontroleerd, is een bedrag van 2,6 miljoen euro in de zakken van de malafide stroomproducenten verdwenen. ‘Het topje van de ijsberg’, zegt een technicus.

Het gonsde al een jaar van de geruchten en er zijn verschillende meldingen over fraude binnengekomen bij het ministerie, maar daar is nooit eerder op gereageerd.

Zonne-energie is ‘booming business’, sinds Spanje hoge subsidies verstrekt voor de opwekking van zonne-energie.

 

Verspreid over het land zijn meer dan 50.000 installaties gebouwd. Het zijn veelal kleine ‘zonnetuinen’, gerund door gemeentes, aannemers of coöperaties. De overheid betaalde vorig jaar 2,6 miljard euro subsidie aan de zonnesector. Een producent ontvangt 27 eurocent per kilowatt zonnestroom.

 

Zonne-energie blijkt een gemakkelijke prooi voor fraudeurs. Van de 542 installaties die vorig jaar door de CNE werden geïnspecteerd, bleken 430 zich op een of andere manier niet aan de regels te houden. Ook in 2008 kwam de sector in opspraak. Door de hoge subsidies bleek de installatie van zonnetuinen voor veel aannemers en projectontwikkelaars een lucratieve business. De overheid kon het overstelpende aantal aanvragen niet aan, waardoor een levendige handel ontstond in vergunningen. Dertien ambtenaren werden ontslagen.

 

De grote energieproducenten eisen van de regering dat er hard wordt opgetreden tegen fraudeurs.

Lees ook:Babyboom na stroomuitval
Lees ook:Vertragingen op Spaanse vliegvelden
Lees ook:Spanje krijgt Eco-city
Lees ook:Woningverkoop opnieuw gestegen
Lees ook:Internetcriminaliteit in Spanje neemt fors toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.