Categorie: "gastronomie"

Bijzondere slaapplekken: Hotel Plaza de Toros de Almadén

ToroOvernachten in een authentieke arena? Het kan in het plaatsje Almadén, vlak bij de stad Ciudad Real, in een stierenvechtarena uit 1979. Dit historische monument is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt tegenwoordig een hotel.

toros2

Afgelopen lente werd het hotel opnieuw geopend met betere diensten en faciliteiten om te voldoen aan de viersterrencategorie voor hotels.
Voor meer informatie kun je terecht op de website.Ben jij benieuwd hoe een stierenarena er van binnen uitziet? In dit hotel maak je het mee en beleef je de bijzondere authentieke sfeer van de oude ring.

Tekst: Sophie Schiphorst

 

 

Beleef flamenco in Madrid in een bar of club

Schermafbeelding 2013-07-03 om 10.27.52Madrid wil je graag de flamenco laten beleven. Deze artistieke dans is vrolijk, gelukzalig, dramatisch, maar vooral gepassioneerd. Flamenco gaat waar jij gaat, je begrijpt de dans of je begrijpt hem niet, er is geen middenweg. Madrid heeft een flamencoroute voor je uitgestippeld die begint in de wijk Salamanca.

De route leidt je naar barretjes waar iedere dag gepassioneerd gedanst en gezongen wordt op deze muziek. Je maakt kennis met de oudste flamencoclubs en bars, te beginnen bij tapasbar El Rincón de Jerez. Elke nacht zingen het publiek en de bediening El Salve, een van de bekendste katholieke liederen. Het gaat over María en is in het origineel geschreven in het Latijn. Deze traditie komt regelrecht uit de plaats Jerez. Iedereen is lekker aan de tapas en uit het niets gaat het licht uit, de kaarsjes aan en de begint de muziek. Om een beeld te krijgen van hoe een avond er uitziet in deze bar, kun je naar dit filmpje kijken dat door een stel is gemaakt dat er een avondje bij was.

Koken met Bijzonder Spaans: Pollo al limón y estragón

polloDidi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag: heilbot met aardappelen en venkel uit de oven. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Een heerlijk recept met kip, citroen, ui en dragon uit de oven. Wat een geweldige combi. Dit ga ik absoluut veel vaker maken.” Aldus Didi.

Spaanse delicatessen in hartje Amsterdam

Ibericus AmsterdamOnlangs opende Ibericus Amsterdam, een delicatessenzaak die zich specifiek richt op het verkopen van de beroemde Pata Negra.

In Ibericus Amsterdam wordt de ham ter plekke van de poot gesneden en op een broodje gepresenteerd. Neem het broodje lekker mee naar huis of eet het op in deze mooie zaak met een café con leche. Wil je af en toe even het vakantiegevoel terughalen en ben je een liefhebber van de Spaanse ham, chorizo en andere delicatessen uit het Iberische schiereiland, ga dan even langs bij Ibericus Amsterdam.

Wil je alles weten over het verschil tussen de Spaanse hammen? Lees dan even dit artikel terug.


Tekst: Sophie Schiphorst

De Club Sandwich Index: hoeveel betaal je ervoor?

club sandwichIeder jaar berekent Hotels.com de CSI, Club Sandwich Index. Hoeveel betaal je in jouw land voor clubsandwich? Vorig jaar betaalde je in Madrid nog €11.69 vandaag de dag is dat €11.21. Daarmee is Spanje twee plaatsen gezakt, van de 18 naar de 20 plaats. De duurste clubsandwich vind je in Genève, Zwitserland, waar die maar liefst €23.33 kost. De goedkoopste kun je eten in New Delhi, India, daar krijg je hem al voor €6.98.

Tekst: Sophie Schiphorst

Tapasweekend in Ávila

Het laatste weekend van juni vindt er in de hoogstgelegen stad van Spanje, Ávila, een tapaswedstrijd plaats. Wilde jij toch al op bezoek in deze mooie stad die in 1985 een plekje kreeg op de Werelderfgoedlijst van Unesco, dan is dit een mooie kans om dit gastronomische festijn mee te pakken.

Tekst: Sophie Schiphorst

Bekendheden naar Casa Lucio voor gebakken eieren

Schermafbeelding 2013-06-12 om 13.49.03Lucio Blázquez werkte vanaf zijn twaalfde in een restaurant dat hij in 1974 overnam en Casa Lucio noemde. Dit restaurant, in het centrum van Madrid, staat bekend om zijn gebakken eieren. Deze huevos estrellados zijn het favoriete hapje van menig bekendheid. Onlangs zat Bill Clinton samen met ex-premier Zapatero te genieten van dit gerecht. Ook is dit restaurant een van de lievelingsplekken van koning Juan Carlos. Je hoeft geen hoogstaand culinair gerecht te verwachten, want je krijgt eigenlijk gewoon een bord patat met gebakken eieren eroverheen. Het schijnen natuurlijk wel de lekkerste huevos fritos in Spanje te zijn, zoals je ze nog nooit gegeten hebt.

Tekst: Sophie Schiphorst

 

Koken met Bijzonder Spaans: Xató uit Vilanova i la Geltrú

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag: heilbot met aardappelen en venkel uit de oven. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

spaans4“In Spanje kwam ik het kookboek 501 Receptes Catalanes tegen met allerlei Catalaanse streekgerechten. Een ontzettend leuk boek, zeker ook omdat ik er wat gerechten in vond van de dorpen die mij erg bekend zijn uit mijn jeugd, zoals deze xató uit Vilanova i la Geltrú.

Xató is van oorsprong een salade die bij feestelijke gelegenheden werd gegeten. Hierin werden producten verwerkt die belangrijk waren voor die bepaalde streek. Onder andere ansjovis, (gedroogde en gezouten) bacalao uit de zee, escarola (een slasoort die wij kennen als frisée) en artisjokken van het land, geserveerd met een speciale saus op basis van ñoras. Helaas ben ik niet echt een superfan van gezouten bacalao die in dit gerecht gebruikt wordt en ik heb dit vervangen voor gerookte kabeljauw die ik kocht op de biologische markt.”

Rembrandt Café Barcelona is jarig!

Vrijdag 14 juni viert Rembrandt Café Barcelona alweer haar vijfde verjaardag. Ben je toevallig voor een weekendje in deze mooie wereldstad en verlang je nu alweer naar bitterballen, ga dan zeker even langs voor een gratis portie, een biertje of  een glas cava. Voor meer informatie over Rembrandt, ga je naar deze website.Untitled

Tekst: Sophie Schiphorst

Historia: Van hem voor haar.

De komende tijd zullen er op Spanje.blog.nl geschiedenisartikelen verschijnen. Dat kan over van alles gaan, historische feitjes over het land zelf, beroemde Spanjaarden, Spaanse merken of bijzondere plekken. Wilde je altijd al eens weten hoe het nu zit met het een of het ander? Reageer dan op de ‘historische posts’ en wie weet komt jouw onderwerp binnenkort aan bod. Vandaag zal het gaan over de historie van de Spaanse paella. 

paellaPaella is van oorsprong een gerecht uit Valencia, maar je zult het nu in heel Spanje tegenkomen.

Vlees of vis, tomaten, bouillon, bonen, het ‘geheime’ ingrediënt saffraan en de rijst maken het tot een voedzaam gerecht. In de 8e eeuw verbouwde de Moren de typische paellarijst en was het een echt zondagmiddaggerecht. Op dit moment is het een feestmaaltijd geworden en een mogelijkheid voor de toeristen om het Spaanse leven te ‘proeven’.

De rijst wordt in de bouillon gekookt in een mooie paella-pan. Het wordt precies in een kruis gegoten, want op die manier heb je exact genoeg rijst. Vergeet de saffraan niet, want door deze bijzondere kruiden is de paella geel en heeft het zijn welbekende smaak.

Waar komt de naam van dit gerecht vandaan? Paella komt van het Latijnse woord patella. In het Catalaans/Valenciaans betekenen die woorden beide ‘pan’. Arroz en paella of arroz a la paella, betekenen dus rijst uit de pan.

Natuurlijk zijn er ook romantische verhalen over de oorsprong van het woord paella. Bijvoorbeeld het verhaal over het koken door de mannen voor de vrouwen. Dit gerecht wordt namelijk vaak gemaakt door de man. En hij zou dit feestmaal een keer per jaar serveren voor zijn vrouw. Het typische gerecht is dus para ella en plat gezegd pa’ella.

Ofwel: PAELLA!

Tekst en foto: Sophie Schiphorst