Historia: Van hem voor haar.

De komende tijd zullen er op Spanje.blog.nl geschiedenisartikelen verschijnen. Dat kan over van alles gaan, historische feitjes over het land zelf, beroemde Spanjaarden, Spaanse merken of bijzondere plekken. Wilde je altijd al eens weten hoe het nu zit met het een of het ander? Reageer dan op de ‘historische posts’ en wie weet komt jouw onderwerp binnenkort aan bod. Vandaag zal het gaan over de historie van de Spaanse paella. 

paellaPaella is van oorsprong een gerecht uit Valencia, maar je zult het nu in heel Spanje tegenkomen.

Vlees of vis, tomaten, bouillon, bonen, het ‘geheime’ ingrediënt saffraan en de rijst maken het tot een voedzaam gerecht. In de 8e eeuw verbouwde de Moren de typische paellarijst en was het een echt zondagmiddaggerecht. Op dit moment is het een feestmaaltijd geworden en een mogelijkheid voor de toeristen om het Spaanse leven te ‘proeven’.

De rijst wordt in de bouillon gekookt in een mooie paella-pan. Het wordt precies in een kruis gegoten, want op die manier heb je exact genoeg rijst. Vergeet de saffraan niet, want door deze bijzondere kruiden is de paella geel en heeft het zijn welbekende smaak.

Waar komt de naam van dit gerecht vandaan? Paella komt van het Latijnse woord patella. In het Catalaans/Valenciaans betekenen die woorden beide ‘pan’. Arroz en paella of arroz a la paella, betekenen dus rijst uit de pan.

Natuurlijk zijn er ook romantische verhalen over de oorsprong van het woord paella. Bijvoorbeeld het verhaal over het koken door de mannen voor de vrouwen. Dit gerecht wordt namelijk vaak gemaakt door de man. En hij zou dit feestmaal een keer per jaar serveren voor zijn vrouw. Het typische gerecht is dus para ella en plat gezegd pa’ella.

Ofwel: PAELLA!

Tekst en foto: Sophie Schiphorst

Lees ook:Spaanse Spijzen: paella
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas
Lees ook:Catalaanse paella versus Valenciaanse

2 reacties op “Historia: Van hem voor haar.

  1. Bart Hubert

    Mooi initiatief Sophie! Brengt mij op het idee van een nieuwsitem als ‘Spanje, wist u dat …?’ Past in ieder geval goed op deze website.

      /   Beantwoorden  / 
    1. spanjebloggers

      Hoi Bart,

      Dankjewel! Dit was alweer het derde artikel in deze reeks! “Spanje, wist u dat …” lijkt mij inderdaad ook een leuk idee! Korte zinnen/statements.
      Ik zal er eens naar kijken.

      Groet,

      Sophie

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.