Categorie: "gastronomie"

Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een potaje de vigilia (soep met kikkererwten, spinazie en aardappel) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Comfortfood, absoluut. Het onderstaand recept is bedoeld als voorgerecht maar maak het dubbele en je hebt een goed vullend hoofdgerecht voor 4 personen.”

Eten bij Patxaran in Haarlem

Zoals iedere Spanjeliefhebber zal beamen is het eten in Spanje over het algemeen van buitengewoon goede kwaliteit. Ik heb het geluk dat ik het dagelijks mag meemaken. Maar wie van de Spaanse keuken houdt, kan ook in Nederland goed Spaans eten en wel bij Patxaran in Haarlem. Afgelopen week was ik daar voor een werkbespreking met het tijdschrift España & más en had ik het genoegen een aantal gerechten te mogen proberen. Gefrituurde asperges, rijkelijk belegde pintxos, gebakken garnalen, het één was nog lekkerder dan het ander. Dus zin in een culinair avondje op z’n Spaans? Dan zit je bij Patxaran zeker goed.

Spanjeborrel op 26 november

Op dinsdag 26 november wordt er opnieuw een Spanjeborrel georganiseerd door de Business Club Spanje. De borrel vindt plaats in Amsterdam en de deelnemers kunnen tijdens de borrel genieten van een rondvaart door de grachten, waarbij de Spaanse elementen en invloeden centraal staat. Natuurlijk is er ook tijd om te netwerken. De deelnamekosten bedragen 35 euro en daarbij zitten een glas cava en tapas inbegrepen. Partners binnen de business club betalen 30 euro.

Koken met Bijzonder Spaans: paprikasalade met sinaasappel

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een ensalada de pimientos asados con naranjas op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Wil je het jezelf makkelijk maken, gebruik dan geroosterde paprika’s uit een pot. Dat is net zo lekker. Ik heb in dit recept de manier van mijn tante gebruikt en niet de paprika’s geroosterd maar zachtjes in olijfolie gebakken. De olijfolie voor de dressing kun je dan vervangen voor de paprikaolie die je dan verkregen hebt.”

Reminder: Wijnproeverij voor Spanje-liefhebbers

Op 3 november a.s. organiseert España & más voor de 3e keer een grote Spaanse wijnproeverij. Twaalf importeurs ontkurken meer dan 100 verschillende Spaanse wijnen. Bovendien maakt chef-kok Alain Alders van De vrienden van Jacob (één Michelinster) Spaanse hapjes. En culinair journalist Onno Kleyn geeft een lezing over de Spaanse wijn en gastronomie.

Gratis voor abonnees
De entree van de proeverij is weer gratis voor abonnees van España & más plus één introducé. Abonnees dienen zich onder vermelding van naam en adres gekoppeld aan het abonneenummer aan te melden voor de gastenlijst via [email protected]. Nog geen abonnement? Neem dan een abonnement via www.espanaymas.nl.

Koken met Bijzonder Spaans: montaditos

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staan er montaditos belegd met vis op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“In Spanje kom je nog regelmatig bars tegen waar je een enorme keus hebt aan montaditos naast de gebruikelijke tapas. Montaditos zijn kleine sneetjes brood, al dan niet geroosterd, besmeerd en belegd met van alles. Je bestelt je drankje met daarbij verschillende montaditos. Een hele leuke manier van borrelen, die ik tijdens mijn jaren in Madrid leerde kennen. Er zijn zo gigantisch veel variaties van montaditos, dat het mij leuk leek om er een aantal blogposts aan te wijden om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is aan combinaties. Maak er een paar als je met zijn tweetjes bent of maak er heel veel verschillende voor een tafel vol tapas. Want dat blijven ze, een tapa-hapje…

Wijnproeverij voor Spanje-liefhebbers

Op 3 november a.s. organiseert España & más voor de 3e keer een grote Spaanse wijnproeverij. Twaalf importeurs ontkurken meer dan 100 verschillende Spaanse wijnen. Bovendien maakt chef-kok Alain Alders van De vrienden van Jacob (één Michelinster) Spaanse hapjes. En culinair journalist Onno Kleyn geeft een lezing over de Spaanse wijn en gastronomie.

Gratis voor abonnees
De entree van de proeverij is weer gratis voor abonnees van España & más plus één introducé. Abonnees dienen zich onder vermelding van naam en adres gekoppeld aan het abonneenummer aan te melden voor de gastenlijst via [email protected]. Nog geen abonnement? Neem dan een abonnement via www.espanaymas.nl.

Tickets en tijden
De proeverij is op zondag 3 november van 14.00 tot 18.00 uur. De lezing van Onno Kleyn start om 15.00 uur en duurt ongeveer 35 minuten. De entree voor de wijnproeverij bedraagt € 10,- per persoon en toegang tot de lezing is € 5,- per persoon. Tickets voor de lezing van Onno Kleyn (beperkte beschikbaarheid) zijn alleen geldig in combinatie met een entreebewijs voor de wijnproeverij. Tickets kun je bestellen via de website van Landgoed Duin & Kruidberg bestellen,www.duin-kruidberg.nl.

Deelnemende importeurs
De volgende importeurs zijn aanwezig op 3 november: Porte Reffe, Los sueños de Lo Capitán, SolaVino, Martinez & Verhoog, Aventura Exciting Wines, Patxaran pintxos y tapas, Granada Wijnen, Lekker Sapje, Charles Wijnen, Abbema Wines, Bosman Wijnkopers en Bodegas Juanito. Bovendien laat de Spaanse Schuur de lekkerste jamón ibérico proeven en Valderrama olijfolie.

Bereikbaarheid
Het prachtige Landgoed Duin & Kruidberg in de Kennemer Duinen bij Haarlem is goed bereikbaar per trein (station Santpoort-Noord) en er is voldoende parkeergelegenheid.

Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een Spaans sausje dat voor allerhande gerechten gebruikt kan worden: guiso de pollo, chorizo y patatas (stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen). Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Het wordt weer langzaam tijd voor stoofpotjes met dit sombere weer. Dit keer een recept van een stoofgerecht met kip, chorizo en aardappelen. De ñora die je meestooft geeft de typisch Spaanse smaak aan het gerecht. Maar ook zonder ñora is het erg lekker.

Guiso de pollo con chorizo y patatas (voor 4 personen)

4 kipkarbonades, ontveld en ieder in twee gehakt
1 rode en 1 groene paprika, in stukjes gesneden
200 gram chorizo, in plakjes gesneden
takje tijm
takje rozemarijn
3 knoflooktenen
1 flinke theelepel gerookte paprikapoeder
1 ñora, opengesneden en ontpit
1 ui, fijngesnipperd
4 stevige aardappelen, geschild en in vier stukken gesneden
1 blik tomaten blokjes op sap
bloem

Ferran Adrià komt met wedstrijd HackingBullipedia

De zogenoemde Bullipedia moet de wikipedia voor de culinaire wereld worden. Zoals de naam al verraadt, is niemand minder dan goeroe Ferran Adrià de bedenker van deze online, gastronomische encyclopedie. Partner in het project is telecommunicatiebedrijf Telefónica en iedereen is vrij om input aan te dragen via de wedstrijd HackingBullipedia, die recentelijk door Adrià in het leven is geroepen. Met name ontwerpers en computerfreaks worden aangespoord om mee te doen en vorm te geven aan Bullipedia. Het winnende team mag een vertegenwoordiger naar Barcelona sturen om het concept te helpen ontwikkelen en op te zetten.

Koken met Bijzonder Spaans: kikkererwtensalade

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een Spaans sausje dat voor allerhande gerechten gebruikt kan worden: ensalada de garbanzos con chorizo y pimientos del piquillo. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Een fijne salade met kikkererwten, chorizo en pimientos del piquillo. Deze pimientos zijn zoete, niet scherpe paprika’s afkomstig uit Lodosa in de provincie Navarra. Ze zijn geroosterd en daarna van hun vel ontdaan en hebben een lengte van ongeveer 7 tot 10 cm. In Spanje kant en klaar in glazen potten te vinden in de supermarkt. Je kunt ze eventueel vervangen door geroosterde paprika’s die hier in Nederland wat makkelijker te verkrijgen zijn.