Categorie: "gastronomie"

Restaurant La Gruta in hartje L’Escala

Ga je deze zomer op vakantie naar de Costa Brava? Bezoek dan zeker eens het mooie dorp L’Escala. En als je er dan toch bent, eet dan bij La Gruta.

Een lunchmenu kost hier 13,50 euro inclusief wijn, koffie en een nagerecht. Loop je er ‘s ochtends langs, reserveer dan, want het zit ‘s middags vaak vol. Onder mooie gewelven kun je er in de zomer de koelte opzoeken, want omdat je omringd bent door grote stenen muren, is het hier niet warm. Heerlijke plek om te lunchen op snikhete zomerdag.

Restaurantweek in Valencia

valencia

Ben je toevallig op vakantie in Valencia en wil je wel eens genieten van heerlijk eten in een zeer goed restaurant? Van 7 tot en met 16 juni is het restaurantweek en zijn alle restaurants beter betaalbaar. De prijs voor een lunch in een zaak mét een Michelinster is 35 euro en dineren kun je al voor 45 euro. Andere restaurants zullen hun lunchmenu aanbieden voor 20 euro en hun diner voor 30 euro. In alle gevallen is dit exclusief drank. Wil je weten welke restaurants mee doen aan dit event? Kijk dan even op deze website en reserveer direct!

Tekst: Sophie Schiphorst

Fletán con patatas y hinojo al horno

fletán-con-patatas-y-hinojo6-1Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag: heilbot met aardappelen en venkel uit de oven. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Na een aantal recepten voor zeebaars (lubina al horno en lubina al horno con patatas, guindilla y pimientos) en dorade (dorada con patatas al horno) komt dit keer heilbot met venkel en aardappelen aan bod.

Fletán al horno con patatas y hinojo (voor 2 personen)
1 moot heilbot voor 2 personen
4 aardappelen
8 cherrytomaatjes
1 venkelknol
dille of venkelgroen
knoflookteen, fijngesneden
peterselieSchermafbeelding 2013-05-31 om 11.29.01draadjes saffraan
wat rode peperkorrels
zwarte peper
zout
olijfolie

“Mind the gap, mind the gap, mind the gap”

Mind the gap

Pas op voor het gat tussen het perron en de metro, maar wees niet bang om een goede cocktail te drinken bij ‘Mind The Gap’ in Madrid. Een bar in ‘metro-style’ zie je niet vaak, maar de eigenaren hebben bedacht dat jouw volgende stop ‘Mind The Gap’ is. Hier heb je de beste verbinding met de ‘cocktaillijn’ en de ‘gin-toniclijn’. Tussentijds kun je genieten van goede muziek, fotoexposities en, als je trek hebt, van sushi.

Tekst: Sophie Schiphorst

Koken met Bijzonder Spaans: Café con hielo

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag: Café con hielo. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Cafe con hieloDit keer een drankje in plaats van een gerecht. Een lekkere zomerse variant van de kop koffie komt aan bod. Café con hielo is in de zomer een heel normaal verschijnsel in Spanje. Dit is een kopje sterke, zwarte koffie met een glas ijsklontjes ernaast. Je kunt het een beetje vergelijken met een heel eenvoudige versie van de granizado de café. Als je in Nederland een ijskoffie besteld, zul je hoogstwaarschijnlijk iets heel anders krijgen, zoals een frappuccino. Het recept voor de Spaanse ‘ijskoffie’ is echter heel simpel.

Can Patiras: Groen overnachten op het Catalaanse platteland

Op zoek naar een duurzaam vakantieadres op een betoverende plek in Catalonië? Dan ben je aan het goede adres bij Can Patiras, een Catalaanse masia (boerderij), die wordt gerund door de Bruggelingen Bart Bekaert en Chrisje Bouckaert. Vanaf komend seizoen beschikt deze bed and breakfast over een spiksplinternieuwe elektriciteitsinstallatie op basis van zonne-energie.

Uitzicht prive terras 2013 (5)De honderd zonnepanelen die begin dit jaar bij Can Patiras werden geïnstalleerd zorgen ervoor dat het landhuis nu volledig zelfvoorzienend is voor wat betreft de elektriciteit. “Omdat we relatief veel zonuren hebben, is dit systeem voor ons voldoende”, aldus eigenaar Bart. In het verleden bleek traditionele elektriciteitstoevoer bij Can Patiras vanwege de afgelegen ligging problematisch. De eigenaars besloten daarom een andere oplossing te zoeken, die bovendien ook nog eens duurzaam was. Het systeem is gebaseerd op het energieverbruik in de boerderij.

Win een lunch bij El Celler de Can Roca

De VVV van Costa Brava organiseert een Instragramwedstrijd. Maak een Instagramfoto van een lokaal gerecht dat creativiteit, originaliteit, diversiteit en kwaliteit uitstraalt, en win een lunch bij El Celler de Can Roca. Twitter deze foto tussen 29 april en 30 mei en wie weet win jij deze maaltijd bij het beste restaurant van de wereld! Vergeet niet @costabravapirineu te volgen en de goede hashtag te gebruiken: #UndiaalCeller #InCostaBrava of #CellerCanRoca. Op vrijdag 31 mei zal de jury de winnaar bekend maken op verschillende social media. De winnaar van de #UndiaalCeller competitie mag op 5 juni 2013 lunchen bij El Celler de Can Roca en moet natuurlijk zijn of haar eten fotograferen met instagram. Voor nog meer informatie kun je op deze website terecht.

Tekst: Sophie Schiphorst

Bijzondere slaapplekken: Hotel Silken Puerta América

Silken PuertaHet Silken Puerta América Hotel in Madrid is het paradijs voor de architectuurliefhebber. Het is een vijfsterrenhotel dat ruimte met materiaal en kleur combineert. Met verschillende vormen hebben de ontwerpers geprobeerd zoveel mogelijk ruimte te creëren. En dat is goed gelukt, oordeel zelf aan hand van de foto hieronder.

Op twaalf verschillende verdiepingen proberen ze twaalf verschillende stijlen op het gebied van architectuur en design uit. De ‘goedkoopste’ kamer is 112 euro per nacht en de super-de-luxe suite met alles erop en eraan kost zo’n 974 euro per nacht inclusief ontbijt. Voor meer informatie kun je op deze website terecht.

Silken

 

Tekst: Sophie Schiphorst

Barcelona krijgt grootste hotel van Europa

In Barcelona zijn er concrete plannen om op een kunstmatig eiland voor de stad een hotel te bouwen van 2.000 kamers. Het Mobilona SpaceHotel krijgt een futuristisch uiterlijk. Het project kost 1,5 miljard euro. Het geld komt van Apogee Investors en Mobilona Space hotels gaat het hotel managen.

Kamer kopen
Investeerders kunnen nog hotelkamers op het te realiseren Barcelona Island kopen. De prijzen variëren van 495.000 tot 2,6 miljoen euro. Een penthouse kopen kan voor tussen de 3,9 en 20 miljoen euro. Kamerprijzen per nacht schommelen straks tussen de 300 en meer dan 1.500 euro. Timeshare-aandelen zijn er vanaf 20.000 euro per week.

Energie opwekken
Naast het hotel is er ruimte voor winkels, kantoren en appartementen. Op het hoogste punt meet het complex 300 meter. Een datum voor de opening is nog niet geprikt. Het gebouw moet CO2-neutraal opereren en energie voor de Catalaanse hoofdstad opwekken.

Mobilona Space Hotels opent tevens futuristische hotelcomplexen in Los Angeles en Hong Kong. Met het hotel in Barcelona erbij, wordt de gezamenlijke investeringswaarde op 6 miljard euro geschat.

Bron: Hospitality Management.

Bijzondere slaapplekken: Finca Alegria de la Vida

Schermafbeelding 2013-05-06 om 09.30.49Finca Alegria de la Vida ofwel boerderij Levensvreugde, is een landelijk hotelletje met drie gastenverblijven; twee kamers en een wigwam. Deze boerderij komt uit 1934 en is in 2009 in handen gekomen van Bert en Margreet, twee Nederlanders die het koude kikkerland verruilden voor het zonnige Zuid-Spanje. Boerderij Alegria de la Vida is te vinden in de Guadalhorce-vallei op loopafstand van het dorpje Zalea, in Andalusië.  Omgeven door vruchtenbomen kun je hier genieten van de rust en de ruimte, maar het is ook mogelijk om de gezelligheid op te zoeken met de andere gasten op de finca. Deze boerderij heet niet alleen levensvreugde, het ziet er ook nog eens erg vrolijk uit, vanwege de vele, gezellige kleuren. sdsaElke kamer heeft een andere tint. Kamer rojo, de rode kamer, is een warme, romantische plek. Kamer azul, de blauwe kamer, is een frisse slaapplaats. En kamer verde, de groene kamer, is een wigwam waar de natuur centraal staat. Voor meer foto’s en informatie kun je de website van Finca Alegria la Vida bezoeken.

 
Tekst: Sophie Schiphorst