Voor rijk en arm een Spaanse ham!

Spaanse HamHet is crisis in Spanje en dus schieten cadeautjes op feestdagen er vaak bij in. Een tijd geleden keken mensen er niet gek van op als ze een varkenspoot in hun kerstpakket vonden. De ham van het ibérico varken, een zwart varken, is favoriet bij de Spanjaard. Voor iedereen die een keer deze ham wilt proeven, volgt hier een korte uitleg. Het verschil zit ‘m in de (vrije) uitloop en de hoeveelheid eikels en noten die de varkens naar binnen hebben geschrokt. Jamón ibérico de bellota, de ham van deze varkens hebben de mogelijkheid tot vrije uitloop en lopen op gronden met veel kurkeiken en eten de laatste groeifase uitsluitend eikels en grassen uit de wilde natuur. Jamón de recebo hebben de mogelijkheid tot vrije uitloop, maar op de grond waarop zij leven zijn maar weinig kurkeiken te vinden. Daarna heb je jamón de campo, deze ham is afkomstig van varkens met een beperkte uitloop in een omheind stuk grond, maar de voeding is wél afkomstig van noten. Daardoor is de smaak te vergelijken met de bellota ham, maar omdat het geen vrije uitloop varkens zijn, wordt deze onder de recebo geplaatst. Als laatste is er de jamón de cebo, de varkens hebben maar een beperkte uitloop gehad en het voedingsaanbod was daarbij ook beperkt, daardoor is de smaak verreweg te vergelijken met de jamón ibérico de bellota die echt op je tong smelt.

Om terug te komen op de crisis, deze hammen zijn op dit moment niet te betalen voor Ana en Juan, de Spaanse Henk en Ingrid. Daarop hebben de designontwerpers Marta Peris en Alejandro Kobiakov goed ingespeeld. Ze hebben de jamón ibérico knuffel ontworpen. Voor €16,95 kun je al in het bezit zijn van deze leuke knuffel. Deze ham gaat erg lang mee en als hij dan echt oud en versleten is, kan hij nog worden gerecycled! Op deze website vind je meer informatie over dit alternatief van de ham.

Tekst: Sophie Schiphorst

Lees ook:Iberische ham…met olijvensmaakje
Lees ook:Spaanse Spijzen: Jamón Ibérico (Iberische Ham)
Lees ook:Piqué en Shakira hand in hand in Barcelona
Lees ook:Gek op jamón ibérico
Lees ook:Spanje 2008: hoogte- en dieptepunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.