Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een potaje de vigilia (soep met kikkererwten, spinazie en aardappel) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Comfortfood, absoluut. Het onderstaand recept is bedoeld als voorgerecht maar maak het dubbele en je hebt een goed vullend hoofdgerecht voor 4 personen.”

Potage de vigilia (voor 4 personen)

250 gram kikkererwten
125 gram spinazie
200 gram vastkokende aardappelen
2 liter water
1 ei
1 knoflookteen
1 snee landbrood
1 peterselie stengel
2 eetlepels olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Zet de kikkererwten een nacht in een grote kom met voldoende water zodat ze onderstaan om ze te weken.
Gooi het weekwater weg en zet ze met 2 liter water op het vuur met wat zout en laat 1 tot 1,5 uur zachtjes koken tot ze zacht zijn maar nog een bite hebben.
Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Verwijder de stelen van de spinazie, was de bladeren en scheur ze in kleine stukjes.
Bak in een koekenpan het sneetje brood in wat olijfolie samen met de knoflookteen op een zacht vuur tot het brood aan beide kanten knapperig bruin is.
Hevel over naar een vijzel, voeg de peterselie toe en stamp alles fijn. Kook het ei hard, haal de schil eraf en snij het ei doormidden. Haal het eigeel eruit en leg dit apart in een bakje. Snij het eiwit heel fijn.
Voeg nadat het uur/anderhalf uur verstreken is van de kikkererwten, de spinazie en aardappelen toe en kook zachtjes tot de aardappelen gaar zijn. Strooi het broodmengsel in de soep, roer alles goed om. Plet het eigeel met behulp van een vork en maak een papje met 1 à 2 eetlepels van het vocht van de soep. Roer het papje en de stukjes eiwit door de soep. Laat nog 5 minuutjes doorkoken, breng op smaak met zout en peper en serveer.

Lees ook:Koken met bijzonder Spaans
Lees ook:Recept van de week: Ajo Blanco
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: salmorejo
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Fletán con patatas y hinojo al horno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.