Koken met Bijzonder Spaans: kikkererwtensalade

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een Spaans sausje dat voor allerhande gerechten gebruikt kan worden: ensalada de garbanzos con chorizo y pimientos del piquillo. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Een fijne salade met kikkererwten, chorizo en pimientos del piquillo. Deze pimientos zijn zoete, niet scherpe paprika’s afkomstig uit Lodosa in de provincie Navarra. Ze zijn geroosterd en daarna van hun vel ontdaan en hebben een lengte van ongeveer 7 tot 10 cm. In Spanje kant en klaar in glazen potten te vinden in de supermarkt. Je kunt ze eventueel vervangen door geroosterde paprika’s die hier in Nederland wat makkelijker te verkrijgen zijn.

Ingrediënten:
1 blik kikkererwten van 400 gram
150 gram chorizo in plakjes gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
4 pimientos de piquillo, in reepjes gesneden
3 eetlepels moscatelazijn of sherryazijn
6 eetlepels olijfolie plus extra voor het bakken
peterselie, fijngehakt
peper en zout

Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water tot ze niet meer schuimen en laat uitlekken.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de ui op een middelhoog vuur tot de ui kleur begint te krijgen. Voeg de knoflook aan de ui toe en zodra deze begint te ruiken doe je de stukjes chorizo bij het uienmengsel. Bak tot de chorizo zijn vet een beetje loslaat.
Hevel over naar een schaal en voeg hieraan de kikkererwten en de in reepjes gesneden pimientos del piquillo toe. Schenk de olijfolie en moscatelazijn erbij en roer alles goed om. Breng op smaak met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen.
Bestrooi vlak voor het serveren met peterselie.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprika op olie met garnalen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprikasalade met sinaasappel
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Recept van de week: patatas guisadas con chorizo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.