Spaanse spijzen: Fideuá

fideauIn de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze keer: fideuá of fidegua.

Even Valenciaans als la paella is het gerecht fideuá. Ook de ingrediënten zijn bijna hetzelfde, alleen is de basis van de fideuá geen rijst, maar pasta: noodles of vermicelli. En de pastaschotel wordt altijd met vis en schaaldieren bereid.

Sommige gerechten ontstaan door een toevallige gebeurtenis. In 1915 was de Valenciaan Juan Batiste Pascual kok aan boord van een vissersboot. De baas van de boot was zo gek op de paella die de kok bereidde, dat de overige bemannig bijna niet aan zijn trekken kwam. Dus besloot Juan Batiste Pascual de rijst door fideos (vermicelli, noodjes) te verangen in de hoop dat de baas dit minder appetijtelijk zou vinden. De truc werkte niet, maar het gerecht sloeg aan en verspreidde zich over de regio.

Evenals paella kun je dit gerecht het beste in Valencia bestellen. Ook wordt voor de bereiding de speciale paellapan gebruikt. Voor een recept: klik hier

Benieuwd naar meer Spaanse spijzen? Klik hier

Lees ook:Spaanse Spijzen: paella
Lees ook:Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Spaanse Spijzen: tortilla
Lees ook:Nieuwe rubriek: Spaanse Spijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.