Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)

gambas al ajilloIn de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week Gambas al Ajillo.

Garnalen met knoflook zijn simpel te bereiden en doen het vanwege het luxueuze imago eigenlijk altijd goed. Je kunt Spanje eigenlijk niet bezoeken zonder een bordje gamba's te bestellen. Als tapa, voorgerecht of zelfs hoofdgerecht: ze zijn overal te bestellen.

Ik ben gambas al ajillo menigmaal tegengekomen in artikelen en boeken over de Madrileense keuken. Vreemd als je bedenkt dat Madrid niet door zee omringd wordt, maar de garnalen dragen ertoe bij dat de Spaanse hoofdstad in het centrum van het land, de stad is waar de meeste vis wordt gegeten.  

Voor de bereiding volstaan gepelde garnalen, knoflook (ajo in het Spaans, waar de naam van het gerecht van is afgeleid) en olijfolie. Ook peterselie wordt veelal gebruikt. Maar je kunt er naar smaak natuurlijk hete tomatensaus aan toevoegen, Spaanse peper, of een scheutje sherry. 

De gambas worden bereid in een typische Spaanse aardewerken schaal, die zo op het vuur wordt gezet. De truc zit hem in de garnalen zelf: die dienen zo vers mogelijk te zijn, want dan smaken ze het sappigst. Serveer bij voorkeur met brood. Dat kun je heerlijk dopen in vrijgekomen sappen.

Voor een video Engels, waarin wordt uitgelegd hoe je dit gerecht kunt bereiden, klik hier

Meer Spaanse gerechten? Klik hier 

Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá
Lees ook:Spaanse Spijzen: patatas bravas
Lees ook:Spaanse Spijzen: Pulpo a la Gallega
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Spaanse Spijzen: gazpacho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.