Spaanse Spijzen: paella

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen
passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos
típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun
je ze het beste bestellen? Deze week: paella
.

De paella is toch wel
één van de beroemdste Spaanse gerechten. Naat rijst bevat paella,
afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: zeevruchten als vis en
schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomato frito, een
speciaal soort witte boon uit Valencia, snijbonen en saffraan.
Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in
de bouillond van de vis, de kip of het konijn. Voor het beste resultaat
gebeurd dit buiten op een houtskool verhitte paellera.

Paella komt
oorspronkelijk uit de binnenlanden van de regio Valencia. Daar wordt
sinds de achtste eeuw de typische paella-rijst, een korte dikke korrel
met een groot absorberend vermogen, verbouwd. Zo ontstond de Paella
Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: kip,
konijn, witte bonen en
soms slakken. In een later stadium werd het gerecht ook aan de kust
bereid, met vis en schaaldieren (Paella de Marisco). Al snel
verspreidde de kunst van het paella bereiden zich door heel spanje en
werd het van een eenvoudige boerenmaaltijd een feestmaaltijd voor
iedereen.

Essentieel bij alle
paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomato frito. Bij een
goed gemaakte Paella Valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar
ook niet te droog, en heeft het alle vocht geabsorbeerd. Een Paella de
Marisco is doorgaans vochtiger dan een Valenciana, maar heeft ook
minder soccarat: een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een
lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt.

De beste plek om een
goede paella te eten is volgens kenners de regio van oorsprong:
Valencia. In de rest van Spanje wordt ook overal paella gemaakt, maar
volgens menig Valenciaan leidt dat dikwijls tot een teleurstelling.

Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá
Lees ook:Historia: Van hem voor haar.
Lees ook:Catalaanse paella versus Valenciaanse
Lees ook:Spaanse Spijzen: alioli
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.