Recept van de week: patatas guisadas con chorizo

Aardappelen vind je in de Spaanse keuken niet alleen in een Spaanse tortilla of patatas bravas, maar zeker ook in guisados. In een guisado weet je eigenlijk nooit precies wat je tegenkomt. Meestal zijn het groenten of vlees van het seizoen aangevuld met alles wat de kok maar lekker vind en op dat moment verkrijgbaar is.

Elke regio heeft zijn eigen variant en de guisados kunnen dus ook zeer verschillend van smaak zijn. De jus die vrijkomt bij het klaarmaken van de guisado vormt de basis voor een heerlijke salsa. Hier een van de vele mogelijke varianten: patatas guisadas con chorizo. Oftewel: aardappelschotel met chorizo:

Wil je weten hoe je dit recept eenvoudig zelf maakt?

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de salsa (sofrito):
- 70 gr. olijfolie
- 1 soeplepel zoete rode paprika in poedervorm (=pimentón)
- 100 gram rode paprika
- 100 gram groene paprika
- 150 gram uiten
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram sofrito tomatensaus (pak)

Voor het patatas con chorizo:
- 1 kg gepelde aardappelen, in halve stukken gesneden
- 2 vleesbouillon blokjes
- 1 kleine cayenne peper
- 1 laurierblad
- 550 gr water voor het koken van de aardappelen
- 1 trosje verse peterselie (alleen de blaadjes)
- 200 gram chorizo (in stukjes, velletje verwijderen)

Bereidingswijze:
- Voeg alle ingredienten voor de sofrito saus samen.
- Voeg de olijfolie, uien en knoflook toe in een kookpan.
- Schil de aardapppelen, snijd ze doormidden en voeg ze toe aan het olijfolie mengsel.
- Voeg 550 mg water toe en laat de aardappels zacht koken.
- Voeg pimenton toe.
- Kook het geheel tot de aardappelen gaar zijn en het olijfolie mengsel is ingedikt.
- Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de peterselie!) toe en laat het mengsel 20 minuten gaarkoken.
- Net voor het opdienen voeg je de versgehakte peterselie toe.

Serveertip: Direct warm serveren.
Lekker met een glas rode wijn, stokbrood en stukjes chorizo erbij.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: patatas a la riojana
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Koken met bijzonder Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.