Koken met Bijzonder Spaans: patatas a la riojana

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag patatas a la riojana. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Dit is een gerecht dat regelmatig bij mij op tafel komt en in de loop der tijd merk ik toch wel dat ik een en ander hebt aangepast. De pimiento choricero geeft de typische Spaanse smaak aan dit gerecht. Je kunt naast de gedroogde choricero ook de kant en klare pulp in een potje kopen om het makkelijker te maken.

Het allerlekkerste is toch, mocht het je lukken, dit gerecht in de morgen te maken en de hele dag te laten staan zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het enige wat je ‘s avonds hoeft te doen is het op een zacht vuur op te warmen.

Ingrediënten (4 personen)

1 kilo aardappelen
400 gram (bak)chorizo’s (verkrijgbaar bij goede delicatessenzaken)
1 grote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, fijn gesneden
2 pimientos choricero of 1 flinke eetlepel choricero pasta
2 rode paprika’s in stukjes gesneden
750 ml tot 1 liter groentebouillon
blaadje (verse) laurier en 2 takjes tijm

Schil de aardappelen, was ze en snij ze in gelijke stukken.

Bij het gebruik van gedroogde pimientos choricero: snij de choricero’s doormidden, verwijder de pitjes en laat 10 minuten weken in warm water. Schraap de pulp met behulp van een lepeltje of mes van het vel.

Snij de chorizo in plakjes en zet apart.

Verhit olie in een grote pan en bak de ui en knoflooktenen tot de ui glazig is en voeg de paprika en de choricero pulp toe. Roer goed om, bak 2 minuten en voeg de chorizo toe.
Bak 2 minuten tot alles een mooie rode kleur begint te krijgen, voeg dan de aardappelen toe en roer goed om en bak nog eens 2 minuten mee zodat de aardappelen de rode kleur en smaak van de choricero en de chorizo aannemen.

Schenk de groentebouillon erbij totdat alles net onderstaat en leg de laurier en tijm in de pan. Laat op een hoog vuur aan de kook komen. Draai het vuur daarna weer laag en laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Verdeel over diepe kommen en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Koken met bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprikasalade met sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.