Spaanse Spijzen: Turrón

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: turrón (nougat).

Turrón de AlicanteToegegeven: turrón wordt in Spanje vooral gegeten met de kerstdagen. Maar je kunt het er het hele jaar door krijgen en de nougatblokken zijn perfecte souvenirs (verwar ze niet met chocoladerepen, want ze worden aangeboden in tabletten). Hard of zacht: ambachtelijk bereid doen ze het altijd goed bij het thuisfront. Zelf ook al geproefd?


De ingrediënten van de Spaanse nougat zijn simpel: suiker, honing, eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten. Het oudste recept stamt uit de zestiende eeuw en was opgenomen in het naslagwerk Manual de Mujeres: het handboek voor vrouwen in die tijd. Bordevol kook- en cosmeticatips en dus ook het traditionele recept voor de bereiding van turrón. Aangenomen wordt dat de lekkernij al eeuwen eerder werd geïntroduceerd door de Moren. 

 
Op het traditionele recept kwamen in de loop der tijd talloze variaties. Turrón bereid met eigeel, turrón met chocolade. Ze zijn eigenlijk overal te koop: bij de super, het buurtwinkeltje, op het vliegveld, maar wil je alleen het allerbeste, kijk dan uit naar kleine ondernemers met goedlopende zaken. De prijs varieert vaak sterk, maar dat kan ook van de kwaliteit gezegd worden. Op veel plekken kun je ook turrón als gebakje in een authentiek cafeetje bestellen, zoals bij Donat Planelles in Barcelona. 
 
De beroemdste Spaanse turrón komt uit Alicante en is hard: maar liefst zestig procent moet uit amandelen bestaan en in deze streek wordt een blok geroosterde amandelen in een mengsel van de overige produkten gelegd. Bij de zachte variant, turrón uit Jijona, die voor 64 procent uit amandelen bestaat, zijn de amandelen tot een massa samengeperst, waardoor meer olie is vrijgekomen. Beide varianten worden overigens gewaardeerd en Alicante en Jijona zijn vanzelfsprekend de beste regio´s om de nougat te proberen, al wordt overal in het land wel een echte turrón uit Alicante of Jijona verkocht.
 
Zelf turrón bereiden? Klik dan hier voor een recept. 

Lees ook:Spaanse kerstspijzen: turrón
Lees ook:Kerstlekkernij uit Spanje: de Turrón
Lees ook:IJsje eten in…Alicante
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: harde turrón
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.