In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: turrón (nougat).
Toegegeven: turrón wordt in Spanje vooral gegeten met de kerstdagen. Maar je kunt het er het hele jaar door krijgen en de nougatblokken zijn perfecte souvenirs (verwar ze niet met chocoladerepen, want ze worden aangeboden in tabletten). Hard of zacht: ambachtelijk bereid doen ze het altijd goed bij het thuisfront. Zelf ook al geproefd?
De ingrediënten van de Spaanse nougat zijn simpel: suiker, honing, eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten. Het oudste recept stamt uit de zestiende eeuw en was opgenomen in het naslagwerk Manual de Mujeres: het handboek voor vrouwen in die tijd. Bordevol kook- en cosmeticatips en dus ook het traditionele recept voor de bereiding van turrón. Aangenomen wordt dat de lekkernij al eeuwen eerder werd geïntroduceerd door de Moren.
Lees ook:Spaanse kerstspijzen: turrón
Lees ook:Kerstlekkernij uit Spanje: de Turrón
Lees ook:IJsje eten in…Alicante
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: harde turrón
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)