Koken met Bijzonder Spaans: Flan con agua de azahar

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een dessert: flan met oranjebloesemwater. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

sdaFlan is denk ik net zo populair als de paella in Spanje. Hieronder vind je een recept van flan met oranjebloesemwater,  dit is net weer even iets anders dan de traditionele flan “de toda la vida“. Dit recept bevat erg veel eieren, maar van sommige heb je alleen het eigeel nodig. Bewaar het eiwit! Je kunt daar bijvoorbeeld merengues van maken!

Serveer flan ook eens anders in plaats van ze ondersteboven te keren op een bord, maar eet het gewoon uit een potje!

flan

 

 

 

 

 

 

Flan con agua de azahar (voor 6 stuks)

500 ml volle melk
2 eieren
4 eieren waarvan alleen het eigeel
150 gram poedersuiker
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels oranjebloesemwater (bij een Marokkaanse winkels te koop)

 

Maak een karamelsausje door 100 gram suiker, 2 eetlepels water en het citroensap langzaam te laten smelten op een zacht vuur. Laat dit mengesel zachtjes koken tot de suiker amberkleurig wordt en giet de karamel over de bodem van de vormpjes.
Verwarm intussen de oven voor op 170 graden.
Breng de melk aan de kook. Klop het eigeel samen met de 2 eieren en de rest van de poedersuiker. Voeg hieraan beetje bij beetje de melk toe, terwijl je blijft kloppen. Schenk het oranjebloesemwater erbij en roer dit mengsel goed door. Schenk dit vervolgens over de karamel in de vormpjes.
Zet de vormpjes in een diepe ovenschaal, giet heet water in de ovenschaal zodat de vormpjes gedeeltelijk onder water staan en bak ze 20 minuten au bain-marie in de oven.

eind

Laat de vormpjes afkoelen en zet ze een paar uur in de koelkast zodat ze goed koud kunnen worden voor je de potjes flan serveert.

 

Lees ook:Spaanse Spijzen: Flan
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Pollo al limón y estragón
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: salmorejo
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.