Van vuurtoren tot hotel, bar of restaurant

HerculestorenOvernachten in een vuurtoren of er van een maaltijd genieten behoort in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk tot de mogelijkheden. De Spaanse regering wil het mogelijk maken om in vuurtorens hotels, restaurants of bars te beginnen.

De Spaanse regering denkt dat de maatregel de vuurtorens, die dikwijls op afgelegen plekken staan, ten goede zal komen. Op dit moment worden de torens die waken over zee vaak blootgesteld aan vandalisme en de regering hoopt dat te kunnen stoppen door ondernemers de mogelijkheid te geven om ze voor andere doelen te gebruiken.

In Spanje staan in totaal 187 vuurtorens die niet meer in gebruik zijn en eigenlijk aan hun lot worden overgelaten. Daarnaast zijn er 45 vuurtorens te vinden die nog altijd dienst doen. Niet al deze vuurtorens zijn lichtbakens, maar sommige doen dienst als onderzoekscentrum.

Zes vuurtorens in het land worden momenteel al gebruikt als horecagelegenheid, maar hotels zijn tot op heden niet in de vuurtorens gevestigd. Vuurtorens die in de toekomst zullen worden ingericht als hotel en restaurant mogen echter hun oorspronkelijke taak – het geven van licht – niet uit het oog verliezen. Bovendien zal de herbestemming van vuurtorens tot horecagelegenheid wel aan bepaalde regels gebonden zijn. Zo zullen verbouwingen het uiterlijk en de directe omgeving van de vuurtoren niet mogen beïnvloeden.

De bepaling lijkt in strijd met de Spaanse Kustwet, die vorige maand nog voor veel oproering heeft gezorgd binnen het Europese parlement. De wet bepaalt dat alle grond op minder dan honderd meter van de kustlijn behoort tot de openbare ruimte en dat hier dus geen woningen en ondernemingen kunnen worden gebouwd en gevestigd. Desondanks wil de regering voor de vuurtorens een uitzondering maken.

Natuuractivisten en vuurtorenwachters zijn tegen het wetsvoorstel. Volgens Juan Carlos del Olmo, secretaris van de Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds, stelt dat de beslissing ‘de kustomgeving op serieuze wijze zal beschadigen’. Hij noemt het wetsvoorstel een ‘volgende stap op weg naar de privatisering van de kust’. De enkele tientallen vuurtorenwachters – Spanje telt er ongeveer veertig – vinden dat de vuurtorens beter moeten worden beschermd, maar ook zij zijn het niet eens met de beslissing om er horecazaken in te vestigen.

Lees ook:Apk-keuring kan voortaan in Spanje
Lees ook:Loterijverkooppunten raken monopoliepositie kwijt
Lees ook:Baskenland maakt zich op voor autonomie
Lees ook:Politiedienst voor buitenlandse toerist in Benidorm
Lees ook:Zo gaat dat in Spanje: Zoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.