De Boekenkast: De Omweg naar Santiago

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: De Omweg naar Santiago (Cees Nooteboom).

Cees nooteboom is een van de meest vertaalde en gelezen Nederlandse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Naast gedichten en romans schreef hij tal van literaire reisreportages, een genre dat hij tot literatuur verhief in het Nederlandse taalgebied. Hij ontving tal van (internationale) prijzen. Cees Nooteboom verblijft verscheidene maanden per jaar in Spanje.

De omweg naar SantiagoDe omweg naar Santiago is de neerslag van alle omzwervingen van Cees Nooteboom in Spanje. Maar opgelet, laat u niet vangen door de titel van het boek. Het boek heeft weinig te maken met Santiago en nog minder met de bewuste pelgrimsroute er naartoe. Cees Nooteboom reist door heel Spanje op een willekeurige, niet-systematische manier. Hij neemt je mee naar plaatsen die je niet gauw in reisgidsen zult tegenkomen: `Catalonië, Monasterio Santes Creus, voor de zoveelste keer heb ik mij van de geplande weg af laten dringen vanwege een naam, een woord. Ik was toch van plan naar het klooster van Veruela te rijden, waar ik ooit, ruim tien jaar geleden, deze omzwervingen ben begonnen? Naar Santiago wilde ik gaan, maar de wegen splitsten zich als touw, de jaren stapelden zich op, ik raakte steeds verder van mijn doel af, steeds verder verwikkeld in een Spanje dat veranderde en een landschap dat niet veranderde.'

Het boek werd destijds in de Volkskrant als volgt omschreven: 'Wat er zo bijzonder aan dit boek is, is de manier waarop hij zijn liefde ordent, hij hanteert een uitgesproken mooie, zinnelijke taal, een taal vol gevoel. Dat is de huid van zijn zinnen, daarnaast is er, buiten die liefde, kennis; geen pedante, schoolse kennis, maar een, je zou bijna zeggen, ouderwets soort weten, de kennis van een liefhebber, verkregen uit hartstocht en begenadiging, die niets anders kan en wil dan het doorgeven. Nooteboom doceert niet, hij vertelt zoals je hoort te vertellen, met steeds weer een zin die je dieper zijn labyrint in trekt.' – de Volkskrant.

Beter kan ik het niet omschrijven. De omweg naar Santiago is een onmisbaar boek voor iedere Spanje-liefhebber met een ziel voor kunst, literatuur en geschiedenis.

Titel: De omweg naar Santiago (Spaanse versie: Desvío a Santiago)
Auteur: Cees Nooteboom
Uitgeverij: Atlas

Veel leesplezier!
Hasta Luego,
Marco

Lees ook:Cees Nooteboom inspireert
Lees ook:Cees Nooteboom doet het goed in Spanje
Lees ook:De Boekenkast: Het Spanje-Verlangen
Lees ook:De Boekenkast: lezen over de pelgrimsroute naar Santiago
Lees ook:Cees Nooteboom kandidaat voor Spaanse Literatuurprijs 2013

Eén reactie op “De Boekenkast: De Omweg naar Santiago

  1. Bart

    Inderdaad een geweldig boek!
    Ik ben een groot liefhebber van het werk van Nooteboom en ook van Spanje en dan is dit boek echt fantastisch.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.