Deze week: Fallas in Valencia

Valencia maakt zich op voor de Fallas. Vanaf komend weekend tot en met de dag van de Valenciaanse beschermheilige Sint-Jozef op 19 maart, staat de stad weer in vuur en vlam tijdens de spectaculaire vuurwerkfeesten.

Eigenlijk zijn de Fallas al op 1 maart officieel begonnen, maar de eerste twee weken dienen vooral ter voorbereiding van het spetterende einde van de jaarlijkse feesten. Afgelopen weekend barstte het echt feest los. Een jaar lang is aan de Fallas gewerkt, tienduizenden toeristen hebben een stedentrip gepland om het feest van dichtbij mee te maken en nu wacht de hele stad op de traditionele opbouw van de bouwwerken van papier-maché. Deze Fallas zijn doorgaans enorme poppen, die de makers honderdduizenden euro´s kosten en die op de laatste dag van het festijn worden verbrand onder begeleiding van oorverdovend vuurwerk.

Wie een kijkje wil nemen bij deze Valenciaanse traditie doet er goed aan om bij het plaatselijke Bureau voor Toerisme een speciale stadskaart aan te vragen, waarop de mooiste en belangrijkste Fallas staan aangegeven. Elke dag begint met de zogenaamde Despertà, waarbij alle inwoners en bezoekers rond een uur of zeven met vuurwerk worden gewekt. Daarbij paraderen muziekbands door de straten en lijkt elke vorm van geluidsoverlast geoorloofd. Tijdens de dagelijkse Mascletá, die om een uur of twee op het plein voor het gemeentehuis plaatsvindt, strijden de doorgewinterde vuurwerkafstekers om deelname aan het grote vuurwerk op de laatste dag. Op 17 en 18 maart begint om vier uur ´s middags L´Ofrenda waarbij een bonte stoet van voornamelijk vrouwen en meisjes en kinderen in klederdracht door de straten trekken, terwijl honderdduizenden Valencianen anjers offeren aan de Maagd van de Hulpelozen.

De grote finale, de allerlaatste Nit de Foc (Vuurnacht), wordt Nit de la Cremà (Nacht van de Verbranding) genoemd en vindt op 19 maart na middernacht plaats. Dan moeten alle Fallas er aan geloven. De verbranding van de mooiste Falla van het jaar – alle Falles doen mee aan de verkiezing – is het hoogtepunt. En als het laatste vuur gedoofd is, kan de lente beginnen.

Lees ook:Deze maand: vuurwerkfeesten in Valencia
Lees ook:Valencia verlangt naar Fallas
Lees ook:Las Fallas feest in Valencia weer begonnen
Lees ook:De lente is begonnen in Valencia met Las Fallas
Lees ook:Met een local naar de Valenciaanse Fallas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.