Een weekendje door de bergen met als hoogtepunt Vall De Núria!

Een dagje of liever een heel weekend uitrusten en frisse lucht inademen in de Spaanse Pyreneeën is super. Vooral omdat je de leukste dorpjes en plekken tegenkomt. Ga je buiten het hoogseizoen, dan heb je het idee alsof je even alleen op de wereld bent. Als je naar Vall De Núria wilt, kun je het best beginnen met een kop koffie in Figueras, dat velen kennen als de geboorteplaats van Salvador Dalí. Dit is een prachtige stad met het bekende Dalí-museum. Figueras telt veel tapasbarretjes en is ook erg leuk voor winkelliefhebbers.

Nadat je deze plaats hebt bezocht, rijd je over de N260 in de richting van Olot. Na een kleine tachtig kilometer kom je aan in het dorp Ripoll. Het Santa-Maríaklooster is een van de trekpleisters van deze plaats. Het is een romaans klooster uit de 9e eeuw en voor €3 kun je het elke dag bezoeken. Houd wel rekening met de siësta van de Spanjaarden.

Na Ripoll ben je in een goed kwartier in Ribes de Freser. De weg ernaartoe langs de rivier de Freser is al bijzonder. Het dorp telt ongeveer 2000 inwoners. Het dorp is bekend vanwege het water van Ribes (Agua de Ribes), de melkproductie en de papierfabriek. Na een kop koffie in dit schattige dorpje is het dan tijd om door te rijden naar Queralbs. Dit dorp is het eindstation, althans voor de auto. Deze zul je moeten parkeren en daarna pak je de trein. Hier kom je namelijk de tandradspoorweg van Núria tegen. Dit is een speciale spoorweg die een groter hellingpercentage kan hebben dan een normale spoorweg. Dat is ook wel nodig, want de maximale helling naar Vall de Núria is 15 procent! Dit vakantie- en skioord is je bestemming voor het weekend. Je stapt in een treintje dat je naar deze vallei brengt. Voor prijzen en tijden kun je op deze website terecht.

Hopelijk heb je niet te veel hoogtevrees, want af en toe zijn de afgronden links en rechts van de trein vrij diep. Het uitzicht daarentegen is fraai en het is een must om eens in deze bijzondere vallei geweest te zijn! Op 3000 meter hoogte, na een treinreis van 12 kilometer, ben je er. In de winter is dit een leuk skioord, maar ook in de zomer kun je hier bijkomen met een goed boek en genieten van de natuur om je heen! Ook paardrijden en pijl- en boogschieten zijn favoriet in de zomer. De vallei telt slechts één hotel met restaurant en één jongerenhostel, dus in het hoogseizoen is het aan te raden om te reserveren.

 

Tekst: Sophie Schiphorst

Lees ook:de 5 elementen van Núria
Lees ook:Zo gaat dat in Spanje: koude koffie
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Café con hielo
Lees ook:De Grand Prix van Spanje vlak bij Barcelona
Lees ook:Restaurant La Gruta in hartje L’Escala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.