Wandelen langs de Catalaanse kust

Barcelona en omliggend kustgebied zijn sinds de Olympische spelen van 1992 veranderd in één van de grootste toeristische trekpleisters ter wereld. Toch is de Camino de Ronda, een idyllische wandelroute langs de Catalaanse kust bekend sinds de Griekse oudheid- nog altijd een van de best bewaarde geheimen van Catalonië.

De 255 kilometerlange wandelroute, beginnend in Portbou en eindigend in Blanes, vormt onderdeel van de langeafstandsroute Gran Recorrido (GR92) en doet de volgende voormalige vissersdorpen aan: Port de la Selva, Cap de Creus, Cau del Llop al Rec d ́en Feliu (Llança), Roses, Cadaqués, l’Empordà, l’Escala, Palau-Sator, Pals y Begur junto a Tamaríu, Llafranc y Calella de Palafrugell, Palamós, Sant Antoni de Calonge, Playa de Aro, Sant Feliu de Guixols, Tossa de Mar, Lloret de Mar en Blanes.

“Alhoewel de weg al eeuwen bestond, duurde het tot 1992 voordat de kustroute in een toeristisch wandelpad werd getransformeerd. Het idee om de kustroute te hergebruiken ontstond tijdens de voorbereidingen van de Olympische Spelen van Barcelona”, legt Eduard Kirchner, directeur van actief toerisme bedrijf Gran Volta A L´Emporda (GVE), uit. “De kustdirectie besloot de oude Griekse weg te herconstrueren voor de actieve sportiviteiten in Barcelona. De Olympische vlam bereikte Catalonië via de zee, op dezelfde plek als waar 2500 jaar gelden de Grieken de vlam ontstoken hadden. Vanaf de antieke Griekse haven- die nog altijd bestaat- totaan de archeologische opgravingen in Empurias waar de resten van de oude beschaving zorgvuldig bewaard worden.”

Sinds 580 voor Christus, hield een Griekse nederzetting zich stand in Catalonië. Deze Grieken stichten de steden Emporium (L ́Emporda) en Rhode (Roses) in Catalonië, waar ze nieuwe handelsmarkten in keramiek, textiel, nieuwe constructiesystemen en onbekende navigatietechnieken verhandelden. Zo werden het de enige twee steden in het bezit van haar eigen muntgeld. Hieruit ontstond het economisch muntenstelsel in Catalonië en werd de kustroute een uiterst belangrijke en zeer aantrekkelijke handelsroute.

Tussen de 12e en 18e eeuw, werden de afzonderlijke kustroutes van de omringende Catalaanse visssersdorpen voornamelijk gebruikt als defensieweg. Ook werd een kleine wandelroute aan de Costa Brava aangelegd en dagelijks bewaakt door de lokale politie. Dat was noodzakelijk omdat de route ook bekend werd onder piraten en Corsica-bandieten op zoek naar rijkdom. Sindsdien werd het abrupte kusttraject aan de Costa Brava voornamelijk door de lokale politie gebruikt om zowel de Spaanse mariniers op zee als de smokkelaars op het land tegen te gaan. Het gezegde ´doe de Ronda´, legt haarfijn uit hoe de lokale politie destijds gebruik maakte van deze kustroutes om het land en de zee te beschermen.

Hoe kan het toch, dat op amper twee uur rijden van Barcelona, er een schitterende wandelroute bestaat die nog altijd zo onbekend is bij toeristen? Tijdens de eerste periode na de Spaanse burgeroorlog in de 20e eeuw, werd de kustroute volledig gesloten. Later, tijdens de economische ontwikkeling van het land Spanje, verloor de route haar populariteit. Toen Spanje lid werd van de Europese Unie en de grenzen wegvielen, werd het animo van de route nog kleiner.

Wat begon als een Griekse weg en veranderde in een verdedigingsweg, is vandaag de dag een nog weinig benutte toeristische wandelroute langs de Catalaanse kust. Dankzij de rust, het unieke karakter en de recente wegverbeteringen, komen er veel Catalanen op af om met een GPS van de route te genieten. Zo dichtbij Barcelona valt er voor Europese toeristen nog genoeg te ontdekken.

Lees ook:Madrid geeft olympische droom niet op
Lees ook:Burkaverbod grijpt om zich heen
Lees ook:Politie sluit grootste ‘hoerenhuis’ van Europa
Lees ook:Madrid verliest de Spelen, Barcelona stelt zich kandidaat
Lees ook:Spanje en de Olympische Spelen: historie

2 reacties op “Wandelen langs de Catalaanse kust

 1. Bart Hubert

  Doe er desnoods enkele jaren over,loop deze Camino, neem alles goed in je op van wat je ziet en ervaart. Je wordt je dan bewust dat deze fraaie soms zeer grillige kust, met haar prachtige achterland, een van de mooiste is van Europa, zo niet van de wereld. Overigens: helaas momenteel hevige bosbranden in Alt Empordà. Zie het nieuws en de filmpjes op Público.es.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Diana Vilé

   Hoi Bart, ja, dit gebied leent zich uitstekend om het beetje bij beetje te ontdekken. Ik was vooral verbaasd vanwege de prachtige natuur en de rustige stranden. Vooral bij Calella de Parafugell (= niet hetzelfde als Calella) is het prachtig.
   De bosbranden zijn inderdaad minder fraai. Ik was dit weekend in die streek en het zag er nogal dreigend uit. Gelukkig heb ik het niet van dichtbij mee hoeven maken. Genoeg ellende door de droogte! Wat mij betreft mag het een dag of wat regenen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.