Lopen op lava

Spanje is als vakantieland net zo veelzijdig als haar inwoners. Je kunt hier zowel terecht voor een ordinaire strandvakantie, een luxe resortweek, high society shoppen in Marbella, op tapas toer door verschillende steden of een actieve vakantie. Aan jou de keus. Ook lopen op lava hoort tot de mogelijkheden. Spanje.blog.nl nam van dat laatste de proef op de som.

Lopen op lava? Bedoel je, letterlijk lopen op de resten van een nog altijd actieve vulkaan? Kan dat zomaar? Ja, in Spanje kan dat. Tenminste als je naar het gebied La Garrotxa afreist in het Noorden van Catalonië. Dit vulkanisch gebied met een oppervlakte van 45 kilometer en zo´n 20 nog altijd actieve vulkanen is vrij uniek in Spanje, omdat dit gedeelte nog vrijwel haar oorspronkelijke vorm heeft behouden. Al zijn de vulkanen nog actief, de kans is vrij klein dat het nog tot een uitbarsting komt. De oudste vulkaan is Volcà de Pujalós (300.000 jaar oud), de jongste is Volcà de Croscat (15.000 jaar oud).

Wandelroutes
In het parc Zona Vulcanica de la Garrotxa (LINK) leiden 28 verschillende wandelroute´s in en rondom Garrotxa, Ripollès of Alt Empordà je langs de meest bijzondere plekken in het gebied. De meeste zijn goed gemarkeerd. Een van de wandelingen leidt naar de Croscat, het nationaal natuurpark waarin de vulkaan goed zichtbaar wordt doordat een deel van de beboste vulkaan is blootgelegd. Wie deze flinke hap uit de vulkaan zelf eens wil bekijken, kan informatie inwinnen bij La Garrotxa.

Beach forest
Ook het ´beach forest´ is de moeite waard, omdat het het enige deel van heel Spanje is, waar het bos daadwerkelijk vier seizoenen kent en in de herfst de bladeren kleuren. Door de combinatie van een atlantisch landklimaat (veel regen) en een mediterraan zeeklimaat (droge zomer en winter) is hier spraken van een klimaateiland. De extra hoeveelheid regen zorgt ervoor dat het groene bos hier goed gedijt.

Onbekend natuurgebied
De toeristen die naar het gebied afreizen zijn overwegend lokaal. De overgrote meerderheid is Catalaans, gevolgd door een handvol Spanjaarden en nog wat Fransen. Voor Nederlanders, Engelsen en Duitsers is dit nog een vrij onbekend natuurgebied. Vorig jaar werd het gebied door ruim 181.000 toeristen bezocht. Slechts een kleine 4.000 daarvan kwam uit Nederland.Toch beginnen ook zij steeds vaker de weg naar La Garrotxa te leren kennen.

Mocht je liever met een gids op pad gaan, neem dan eens contact op met de wandelorganisatie APeu. Hier vind je enthousiaste gidsen met een gedegen kennis van het vulkanische gebied.

Lees ook:Fantastische beelden van El Teide
Lees ook:Brits paar omgekomen bij noodweer in Spanje
Lees ook:Weer of geen weer, de paasweek staat voor de deur
Lees ook:Ongerept Spanje: Cabo de Gata
Lees ook:Op de fiets door Málaga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.