de 5 elementen van Núria

Vanaf het idyllische treinstation in Ribes de Freser duurt het nog zo´n twintig minuten voordat je- met een cremallera-trein (lees: ritssluiting)  bovenaan de top van de Vall de Núria aankomt. Dat is twintig minuten lang genieten van het spectaculaire uitzicht op de rustieke vallei. Vall de Núria is een geïsoleerde bergtop in de Hoge Pyreneeën en wordt omgeven door zeven hoge valleien. Het indrukwekkende natuurgebied laat zich het best samenvatten in vijf natuurelementen.

Lucht
Op bijna 3000 meter hoogte adem je niet alleen pure berglucht in, je zult er volop genieten van de prachtige wolkenvelden die zich dicht boven je onttrekken. Zoals gebruikelijk in de bergen kan ook hier het weer snel omslaan. Kijk dus niet verbaasd op als uit een rustig windje een hevige storm ontstaat.

Water
Van sneeuwtoppen bedekt met ijs tot vloeibaar smeltwater. Aan water geen gebrek in Vall de Núria. Van al het water dat verkrijgbaar is in Spanje, voldoet slechts 3% aan de hoge kwaliteitseisen van deze vallei. Hier kun je dus nog met een gerust hart water uit de kraan drinken. Iets wat in de rest van Spanje grotendeels valt af te raden.

Aarde
Vall de Núria en de omliggende valleien zijn in totaal goed voor zo´n 400 kilometer lange, vruchtbare aarde, met vegetatie tot op een hoogte van zo´n 2300 meter. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar je- als je goed kijkt- nog (sporen van) wilde dieren ziet.

Vuur
De zon gaat ook in vall de Núria dagelijks op en onder en staat symbool voor heilige ´Sant Joan´, de eerste pelgrim, die de groene vallei bezocht. Nog altijd is de bergweg die door de vallei loopt een pelgrimsroute.

Mens
Als bezoeker het breekbare natuurlijke evenwicht in de vallei beschermen wordt daarom zeker op prijs gesteld. In Vall de Núria gaan mens en natuur immers hand in hand.

Lees ook:Een weekendje door de bergen met als hoogtepunt Vall De Núria!
Lees ook:Nationaal park Cadí-Moixeró
Lees ook:Beren zien in Noord-Spanje
Lees ook:Pedraforca
Lees ook:Spanje wordt gewaarschuwd voor tsunami

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.