Spanje maakt zich op voor klassieker Real Madrid-Barcelona

Gisteren was het tijd voor de immens populaire loterij El Gordo en morgen vieren de Spanjaarden kerstavond, maar vandaag wordt Spanje in zijn greep gehouden door de klassieker Real Madrid-Barcelona. De voetbalwedstrijd wordt gespeeld in het Catalaanse Camp Nou en is extra spannend omdat de Madrileense voetbalclub momenteel op de eerste plek en Barcelona op de tweede plek staat binnen de Spaanse liga. ´In de hele wereld wordt over deze wedstrijd gesproken´, was donderdag het commentaar van Real Madrid-kapitein Raul Gonzalez. En niet onterecht. De rivaliteit tussen Real Madrid en Barcelona gaat eeuwen terug. De regio´s Castillië en Catalonië kennen van oudsher een rivaliteit om de macht en economische voorspoed. Die werd alleen maar sterker toen Francisco Franco in de vorige eeuw aan de macht kwam en zijn dictatorschap over Spanje maar liefst veertig jaar volhield. Het Barcelonese voetbalstadion was de enige plek waar Catalaans kon worden gesproken, want Franco deed de taal in de ban. Op het voetbalveld vertaalden de verhoudingen tussen beide regio´s zich in spanning en sportieve climax. Overigens lijken de verhoudingen beter te zijn geworden sinds Joan Laporta tot president van FC Barcelona werd gekozen.

Lees ook:Madrid versus Barcelona: op het veld en daarbuiten
Lees ook:Rivales: Madrid versus Barcelona
Lees ook:Franco-monument doet dienst als stortplaats
Lees ook:Carnaval in Sitges
Lees ook:Carnaval in Cádiz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.