Emigreren naar Spanje: tips&tricks

Menigeen droomt ervan om onder de Spaanse zon opnieuw te beginnen. In navolging van de succesvolle rubriek Nederlanders onder de Spaanse zon op op Spanje.blog.nl nu ook een serie, die alle facetten van emigratie naar Spanje zal behandelen. Hoe krijg ik zo snel mogelijk de taal onder de knie? Mag ik in Spanje gewoon aan het werk? Welke obstakels kunnen op mijn pad komen en hoe zijn ze te overkomen? De tip van deze week gaat over online informatie.

Stel je bent op zoek naar woonruimte in Spanje, maar ook naar een vertaler en wat spullen voor in je huisraad. De oplossing? Loquo.com. De site fungeert als een soort marktplaats en je kunt er bijna alles vinden. Woningen (koop en huur), banen, tweedehandsspullen, maar ook vakantiehuisjes, verhuizers en diensten. Loquo.com is er voor alle grote steden, maar wordt evengoed gebruikt door randgemeenten. Let wel extra goed op voor fraudeurs: niet alle aanbieders zijn bonafide en ga daar dus ook niet blindelings van uit. Maar over het algemeen een handige site voor als je op zoekt bent of ergens vanaf wil. De site is er zowel in het Spaans als in het Engels.

Voor meer tips&tricks klik hier.

Zelf een tip? Mail dan naar [email protected]  

Lees ook:Kamer te huur in ruil voor seks
Lees ook:Emigreren tips&tricks
Lees ook:Fraude ontdekt in Spaanse autorijscholen
Lees ook:Tips: Originele en handige tips over Barcelona
Lees ook:Emigreren tips&tricks: Spaans voor de kids

10 reacties op “Emigreren naar Spanje: tips&tricks

 1. Marco Queso

  Zeker diegenen die aan een langer verblijf in Spanje denken zullen aan dit boek een stevig houvast hebben.

  Welke spoken zijn het die de Spanjaarden decennialang collectief het zwijgen opgelegd hebben over de extreemrechtse dictatuur van Franco? Waarom zijn die spoken zo moeizaam te verjagen, ook onder jarenlang socialistisch bewind? Pas recent werd op iets ruimere schaal begonnen met het herbegraven van slachtoffers van het Franco-regime die tijdens de burgeroorlog genadeloos werden afgeschoten langs de kant van de weg of ergens op een akker.

  Voorgaande is slechts één van de vragen waarop de auteur –correspondent in Spanje voor The Guardian- een antwoord zoekt op zijn lange zoektocht door het land waar hij de voorbije twee decennia woonde. Hoe zit het met de verhoudingen tussen het Catalaans en het Castillaans, dat eigenlijk de officiële taal van het land is? Waar kan je nog de meest levensechte flamenco horen? Wat is het verhaal achter de bloedige bomaanslagen op treinen in Madrid? Hoe sterk is de band met het Moorse verleden van het land, toen het ook een van zijn belangrijkste bloeiperiodes kende?

  De schrijver zoekt antwoorden op vragen die helemaal niet of te weinig gesteld worden en toch essentieel kunnen zijn. De antwoorden zelf vind je al helemaal niet in klassieke reisgidsen. Spanje, zijn geschiedenis en zijn inwoners en hun gewoonten worden in dit boeiende en goed geschreven boek met het ontleedmes deskundig opengelegd. Ook als ze pijnlijk of niet zo aangenaam is heeft de waarheid haar rechten.

  Titel: Spaanse Spoken
  Auteur: Giles Tremlett
  Uitgeverij: Atlas

    /   Beantwoorden  / 
 2. Annebeth

  Beste Marco,

  Ik vind je informatie over boeken die met Spanje te maken hebben zo leuk, dat ik je graag een voorstel zou doen. Wil je contact met mij opnemen via [email protected]?

  Dank je!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Cyril

  Het is inderdaad voor veel zaken nodig om een NIE te hebben. Zowel voor een eigen zaak te beginnen of je belasting in te dienen heb je dit nodig. Ik heb zelf de ervaring dat het erg lang kan duren (in Barcelona). Het is dan wel Europa, maar je zit nog altijd in Spanje dus een beetje geduld is vereist!

  Echter wanneer je een bankrekening wil openen dan is het niet bij alle banken vereist om een NIE te hebben. Het is mij gelukt om enkel met mijn paspoort een bankrekening te openen, aangezien ik deze nodig had voor mijn internet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Bart

  Mijn ervaring is dat je inderdaad een bankrekening kunt openen zonder NIE, maar dat is dan meestal een non-resident bankrekening en de kosten daarvoor zijn vaak hoger dan een ´gewone´ bankrekening.
  Nadat je je NIE gekregen hebt kun je die non-resident bankrekening dan weer omzetten in een gewone bankrekening.
  Bij de ene bank is dat een rompslomp waar je niet goed van wordt (nieuw nummer, nieuwe passen etc) en bij een andere is het een ding van niks (er verandert niks, de kosten worden alleen iets lager). Ik zal geen namen noemen omdat ik geen (anti)reclame voor de ene of de andere bank wil maken. Een kwestie van even navragen bij het openen van de rekening.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mabel

  Het inleveren duurt wellicht een paar uur, maar het wachten er op kan – heb ik van vrienden gehoord die het hebben laten doen – maanden duren. En ik meen dat je nog iets van een testje moet doen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Annebeth

  Ik kon het dezelfde dag meekrijgen! Het kán dus wel in een paar uur geregeld zijn. Medische test is verplicht als je rijbewijs verlopen zou zijn, of als je van buiten de EU komt!

    /   Beantwoorden  / 
 7. emigreren of tweede huis kopen spanje

  Emigreren of een vakantiehuisje in Spanje, beide is voor mij een droom. Het lekkere van Spanje vind ik toch dat je er echt zo zit. Ik heb ook een tijdje in Amerika gewoond (niet naartoe geemigreerd maar tijdelijk voor werk) en dan merk je dat met 9 uur tijdsverschil de banden met Europa toch wel erg worden afgesneden. Vrienden zijn minder bereid langs te komen.

  Nee een emigratie naar Spanje zie ik wel zitten, maar wellicht koop ik er eerst wel een tweede huis om in de matige Nederlandse maanden er lekker heen te kunnen :)

    /   Beantwoorden  / 
 8. siem

  hoi heb een pension in de aan bieding,gelegen in andalusia . ben zelf lasser en monteur geworden . groeten siem .

    /   Beantwoorden  / 
  1. adelina

   Hoi Siem,

   ben zeer nieuwsgierig naar jou aangeboden pension!
   Andalusia is zeer groot.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.