Meeste Spanjaarden zijn het eens met de nieuwe rookwet

Twee derde van de Spaanse bevolking in de leeftijd van 18 tot 75 jaar is het eens met de nieuwe antirookwet, die begin dit jaar van kracht werd in het land. Met name niet-rokers zijn blij met de wet.

Dat blijkt uit een enquête van de consumentenorganisatie OCU. De mate waarin Spanjaarden het eens zijn met de nieuwe wetgeving, die roken verbiedt in alle openbare gelegenheden en in sommige gevallen zelfs in de buitenlucht, is afhankelijk van het feit of ze zelf roken, gerookt hebben of niet roken. Onder de niet-rokers is 84 procent het eens met de nieuwe wet en onder ex-rokers is dat 75 procent. Onder de rokers zijn de meeste tegenstanders van de wet, 73 procent van de rokers vindt de wet te streng.

Volgens de ondervraagden wordt de wet in de meeste restaurants en cafés nageleefd. Bijna iedereen, 98 procent, is van mening dat de wet gerespecteerd wordt door horecaondernemers en klanten. In andere gelegenheden wordt de wet in mindere mate gerespecteerd, zo blijkt uit het onderzoek. Met name bij ziekenhuizen, waar het ook op de terreinen in de buitenlucht verboden is om een sigaret op te steken, houden mensen zich minder goed aan de wet, zo zegt 54 procent van de ondervraagden. In speeltuinen is dat 56 procent.

De meerderheid van de rokers, 64 procent, zegt minder vaak bars en restaurants te bezoeken dan voordat de nieuwe wet werd aangeomen. Onder degenen die meer dan 15 sigaretten op een dag roken, loopt dat percentage zelfs op tot 82 procent.

Van de niet-rokers die nooit gerookt hebben zegt 39 procent vaker in het café te zitten dan voorheen en onder de ex-rokers is dat percentage 27 procent. Van de Spanjaarden rookt 30 procent. Een simpele berekening leert dat het cafébezoek sinds de onvoering van de rookwet nagenoeg gelijk is gebleven. Eenderde van de ondervraagden geeft aan langer te blijven hangen bij een bezoek aan een café, terwijl 42 procent even lang blijft als voorheen. Een kwart van de bevolking verlaat de bar eerder dan voorheen.

Lees ook:Spanje’s antirookbeleid
Lees ook:Strenger antirookbeleid in Catalonië
Lees ook:Aantal rokers in Spanje niet gedaald
Lees ook:Congres keurt nieuwe antirookwet goed
Lees ook:Roken kost Spanje jaarlijks 5.000 miljoen euro

4 reacties op “Meeste Spanjaarden zijn het eens met de nieuwe rookwet

 1. Duende

  Boeiende uitslag zeg, maar niet heus. Ik geloof er niets van dat de niet rokers nu ineens vaker in de kroeg zitten, zelfde als hier in Nederland, daar gebeurd dat ook niet. Ik blijf het vreselijk bemoeiallerig vinden van de overheid, Nederlandse, Spaanse of welke overheid dan ook, bemoei je eens met zaken die ertoe doen. Y ya no fuma.

    /   Beantwoorden  / 
  1. willem

   Het is de roker die zich altijd (onnodig) bemoeid heeft met de gezondheid van de niet-roker dus wie is hier de bemoeial?
   Alleen strenge wetgeving zal deze roker in toom houden.
   Zeer goeie zaak.

     /   Beantwoorden  / 
 2. wes

  Er is niet 1 geval dat de roker zich bemoeid met de gezondheid van de niet-roker. Simpel, je moet niet maar je mag uit. En dan moet je niet, maar je mag zelf bepalen of je uit gaat daar waar wordt gerookt. Drama queens van de antiroken beweging leggen de gehelen maatschappij een wetgeving op, dat doen de rokers niet hoor! Dus ja, je bent een bemoeihals beste antiroker.

    /   Beantwoorden  / 
 3. willem

  Niet 1 geval. Van welke planeet ben jij afkomstig?
  Waarom zijn er dan zoveel klachten en reacties op vele sites van niet-rokers?
  En waarom hebben jullie het dan zo vaak over die enorme opkomst van de antirooklobby?
  Het waren de rokers die het overal voor het zeggen hadden en gelukkig is dat eindelijk een beetje minder aan het worden.
  En hou er rekening mee dat zolang we die overlast nog tegenkomen we niet stoppen hierop te reageren en oproepen tot uitbreiding rookverbod.
  Dus bemoeizuchtige roker, inpakken en wegwezen met je stinkpeuk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.