Catalaanse kersttraditie: El Caganer

Iedere regio heeft recht op haar eigen rariteiten. Dat moeten de Spanjaarden gedacht hebben toen de Catalanen in de jaren ´80 massaal een poepende boer in hun kerststal plaatsten. Sindsdien is ´el caganer´ niet meer weg te denken uit de Catalaanse kerststal.

Volgens de legende brengt de drollenmaker Catalanen geluk. Niet alleen krijgen boeren gegarandeerd een vruchtbare grond in het nieuwe jaar, ook zorgt de caganer in de kerststal voor optimisme. Rust, gezondheid van lichaam en geest, een gegarandeerd een gelukkig en vrolijk kerstfeest.

Wie de Catalaanse kersttalisman overslaat krijgt volgens de legende vooral te maken met ongeluk. Gelukkig is er aan keuze geen gebrek. Van president tot Simpson, van Toro en Dalai Lama tot het hele FC Barcelona voetbalelftal. Of je nu bijgelovig bent of niet, je krijgt er op z´n minst een goed humeur van.

Lees ook:Spaans leren met kerst
Lees ook:Catalaanse kersttraditie: poepende Caganer poppetjes
Lees ook:De dag vóór de verkiezingen: een dag voor reflectie
Lees ook:Spanjaarden gelukkig ondanks de crisis
Lees ook:The Human Body in Marbella

Eén reactie op “Catalaanse kersttraditie: El Caganer

  1. Wilfrid

    The catalan tradition known as caganers is now available in France with a new series of famous people inspired on politicians and celebrities … the website http://www.leschieurs.com announce that the new collection for Christmans 2012 will pay tribute to music and movie stars … Hope you’ll like them !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.