Messi Europees voetballer van het jaar

De Argentijnse aanvaller Lionel Messi mag zich Europees voetballer van het jaar 2009 noemen. Dat meldde het Franse voetbaltijdschrift France Football dinsdag op de website. Messi won dit jaar met zijn club FC Barcelona de Champions League en de landstitel, en voert met de Catalaanse club momenteel ook weer de Primera Division aan. De 22-jarige Argentijn kreeg 473 punten van een panel van 96 sportjournalisten uit de hele wereld. Daarmee hield hij zijn naaste concurrent, de Portugees Cristiano Ronaldo, ver achter zich. De aanvaller van Real Madrid kreeg 233 punten. Ronaldo had de prestigieuze onderscheiding vorig jaar gekregen, toen hij nog speelde voor Manchester United. Nog niet eerder in de 54-jarige geschiedenis van de Gouden Bal, zoals de prijs ook wel wordt genoemd, was het verschil tussen de nummer één en de nummer twee zo groot. Messi gold al als grote favoriet voor de prijs.

Hij won afgelopen seizoen met Barcelona niet alleen de Champions League, maar ook de Spaanse beker en het landskampioenschap. Volgend jaar doet hij met Argentinië mee aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De top vijf van beste spelers van Europa wordt gecompleteerd door medespelers van Messi. De Spaanse middenvelders Xavi en Andrés Iniesta werden derde en vierde met respectievelijk 170 en 149 punten. Samuel Eto’o uit Kameroen kreeg 75 punten en eindigde als vijfde. Hij verwisselde FC Barcelona afgelopen zomer voor de Italiaanse club Internazionale. Tot de dertig genomineerde voetballers behoorde dit jaar geen enkele Nederlander. De laatste keer dat een Nederlander de Gouden Bal won, was in 1992. Marco van Basten kreeg de onderscheiding toen, nadat hij hem eerder al in ontvangst had genomen in 1988 en 1989.  Ruud Gullit (1987) en Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) waren de andere Nederlandse winnaars van de Gouden Bal.

Lees ook:Messi, Messi, Messi
Lees ook:Leo Messi: beste voetbalspeler ter wereld
Lees ook:Voetbal: Barcelona is door voor de Champions League
Lees ook:Zelfs voor een held als Messi zit het voetbal soms tegen
Lees ook:FC Barcelona door in Champions League

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.