Made in Spain: Peineta (haarkam)

De Spaanse regering schreeuwt het van de daken: we moeten vooral blijven consumeren en dan het liefst zo Spaans mogelijk om de economie van het land te stimuleren. Spanje.blog.nl zet de produkten van Spaanse bodem op een rij. Made in Spain.

Wie eens in Andalusië één van de traditionele feesten heeft bijgewoond heeft ze ongetwijfeld voorbij zien komen. Of misschien heb je ze weleens in de souvenirshop zien hangen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de wereld van de Spaanse flamenco. La peineta kan op verschillende manieren in het Nederlands vertaald worden. Het is een haarkam, een diadeem en voor de échte luxe uitvoering zou je eventueel de benaming tiara kunnen gebruiken. Al sinds het neolitische tijdperk hebben vrouwen de gewoonte om hun haar op te leuken met accessoires.

De opvallende peineta, het liefst met mooie motieven en lekker hoog, maken deel uit van de traditionele Spaanse kledij in Andalusië en Valencia. Je kunt ze tegenkomen bij dorps- en stadsfeesten in de regio´s, maar ook tijdens religieuze vieringen, zoals doopsels of communievieringen. En natuurlijk tijdens Semana Santa. De Spaanse zangeres Maribel Quiñones maakte ze weer populair als onderdeel van haar postmoderne kledingkast.

Lees ook:Honderdduizenden Nederlanders willen emigreren (waaronder naar Spanje)
Lees ook:Edward Hopper in het Thyssen-Bornemisza
Lees ook:Woningnood?
Lees ook:Made in Spain: Andalusische hoed
Lees ook:Nieuw: 100% Andalusië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.